Horníci z OKD stále nevědí co bude s jejich platy ani firmou

Horníci krachující OKD stále nevědí, zda dostanou výplatu. Takový je závěr dnešní schůzky insolvenčního správce v Karviné. Čeští politici navíc spekulují proč má jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač o zadluženou společnost zájem. Podle některých je to jen promyšlený tah - aby mohl tlačit na prolomení limitů těžby ve svých dolech.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejistota mezi horníky, zda dostanou za svou práci zaplaceno, přetrvává. Žádná banka zatím půjčku insolvenčnímu správci zřejmě dát nechce. Alespoň tak to vypadá po jeho dnešní schůzce v OKD. "Jak insolvenční správce Louda, tak vedení OKD nás ujistilo, že dělají vše pro to, aby byly zajištěny mzdy," uklidňuje přesto šéf hornických odborů Jaromír Pytlík.

Existují tři varianty, jak peníze získat. Ty určitě zajímají kromě horníků i věřitele - těch je 650. Největším je Citibank s částkou 9,5 miliardy. OKD ale dluží i za materiál nebo ostrahu. Pohledávku 900 000 korun uplatňuje například i zraněný horník a téměř půl milionu firma, ve které vyrábějí náhradní díly hendikepovaní. Jedna z možností, jak společnost zachránit, by mohl být prodej OKD miliardáři Pavlu Tykačovi.

Jenže právě tento prodej a toto jméno budí u politiků rozpaky. "Je zcela jisté, že pan Tykač má informace, které my všichni ostatní nemáme. Že v tom mohou být těžební limity se nabízí. My jsme zásadně proti prolomení těžebních limitů," prohlásil předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

"Měli bychom se ptát, jak to chce řešit, aby z toho nebyl samozřejmě další tunel jako OKD. Ale jaké jsou ty důvody k nákupu, to asi ví pouze pan Tykač," domnívá se Marek Černoch z Úsvitu.

I pro ODS je zájem Pavla Tykače podezřelý. "Troufnu si předpokládat, že bude hrát tvrdou hru. Tak jako vždycky. A troufnu si předpokládat, že do budoucna bude chtít i nějaké státní garance a finance," myslí si Alexandra Udženija, místopředsedkyně ODS.

"Samozřejmě si neumím představit, že by tam byla reálná spekulace na to, že by to vytvářelo tlak na prolomení limitů na dole ČSA. Protože to jsou dvě věci, které spolu nesouvisí a nedovedu si představit, že někdo ve vládě by to takto dohromady posuzoval," uvažuje ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Tykačovi by se jako majiteli Mostecké uhelné pomoc krachující OKD mohla v budoucnu hodit. Protože právě v lokalitě dolu ČSA vláda neprolomila těžební limity - těžit by se tam mělo jen do roku 2022. Jenže pokud teď Tykač přijde jako spasitel pro deset tisíc horníků, vláda by mohla uvažovat o tom, že ustoupí a vše může být za pár let úplně jinak.

Témata: horníci | OKD

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky