Více než 80 procent českých firem porušilo informační povinnost

Za rok 2010 svoji informační povinnost, tedy uložení výsledku hospodaření firmy do sbírky listin obchodního rejstříku, doposud nesplnilo přes 80 procent českých společností. Analýzu ve čtvrtek zveřejnila společnost Dun & Bradstreet.

reklama

Základní termín přitom vypršel už koncem července.
 
„Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se informační povinnost českých firem zlepšila o tři procentní body. I když se disciplína firem v oblasti poskytování zákonem stanovených informací v posledních letech kontinuálně zlepšuje, současný stav je stále zcela nevyhovující,“ zhodnotila situaci na trhu ředitelka společnosti D&B Alena Seoud.

„Navíc neplnění informační povinnosti ani ze strany firem, které dodávají své výrobky a služby státu, či se účastní státních veřejných zakázek, jednoznačně podporuje korupční prostředí v České republice,“ varovala ředitelka. „Dokud stát nepřistoupí k důslednému vymáhání práva a bude přehlížet ignorování platných právních předpisů ze strany tuzemských i zahraničních firem podnikajících v České republice, znemožní tak možnost prověřovat si obchodní partnery, a tím může zprostředkovaně zhoršit ekonomickou situaci mnohých společností,“ uzavřela Alena Seoud.

Nejméně disciplinované firmy z pohledu přístupu k plnění informačních povinností v období 2007 - 2010 jsou subjekty se sídlem v Hlavním městě Praze a Středočeském kraji. Za rok 2010 účetní závěrku nezveřejnilo 84,5 procenta firem v Praze a 83,1 procenta ve Středočeském kraji. Jde o jediné dva kraje v České republice, kde se plnění zákonných povinností vyhnulo více než 80 procent společností. Naopak dlouhodobě nejspolehlivěji informační povinnost plní společnosti z Královéhradeckého kraje.

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky