Alkohol a dovolená: V těchto zemích můžete mít s popíjením alkoholu problém

Když člověk vyrazí na dovolenou, těžko bude celou dobu pít jenom vodu. Vždyť co by to bylo za prázdniny bez skleničky vína nebo oroseného piva. V některých zemích ale můžete mít s popíjením alkoholu problém.

Ilustrační fotografie
reklama

K dovolené nějaký ten alkohol patří, ať už jde o to ochutnat tradiční pálenku, dát si k večeři místní víno nebo zapít oběd točeným pivem. Ne ve všech zemích je ale konzumace alkoholu na veřejnosti přípustná a někde za ni můžete dostat mastnou pokutu a skončit i ve vězení!

Mnoho lidí čeká, že když se vydají na dovolenou jen po Evropě, budou tam platit podobná pravidla jako v Česku. Mohou pak být nepříjemně překvapeni, že se k alkoholu někde nedostanou. Na pozoru byste měli být především ve chvíli, kdy si chcete připít například v parku, na ulici nebo u vody.

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti platí například v sousedním Polsku nebo ve španělském Madridu, podobně se tento zákaz vztahuje i na mnohá města v Česku. Problém s pitím alkoholu budete mít také v Norsku, nejenže je tady velmi drahý, ale na veřejnosti a také ve většině turistických ubytoven je zakázaný. Ve Švédsku a Finsku si zase alkohol můžete dopřát až od 20 let.

Částečné omezení platí také ve Francii, například v Paříži je v centru dovoleno pít jen od 7 do 22:30. Zcela zakázáno je pak v historickém centru města Marseille a přes léto není dovoleno ani v Lyonu nebo Bordeaux.

Čechy bude patrně nejvíc zajímat, jak je na tom Chorvatsko. Tady si můžeme alkoholu dopřávat podle libosti, stejně tak v oblíbených letoviscích v Itálii či Bulharsku. Pranýřovat vás za popíjení nebudou ani v Řecku, musíte si ale dát pozor, abyste to nepřehnali. Řekové totiž netrpí opilecké chování, a to ani turistům.

Na to, že si otevřete lahev uprostřed města, rovnou zapomeňte ve Spojených státech. Na většině míst je tady konzumace alkoholu na veřejnosti přísně zakázaná. Američané tento zákaz obcházejí tím, že lahve schovávají do neprůhledných pytlíků. Nezapomeňte také na to, že za oceánem se smí pít až od 21 let.

Velmi přísný zákaz pití alkoholu platí v islámských zemích. Muslimům jeho konzumaci zakazuje víra a nevidí to rádi ani u turistů. Sklenku vína nebo pivo si dejte jen v hotelovém baru nebo restauraci, jinak můžete skončit i za mřížemi. V období měsíce ramadánu vám v některých muslimských zemích nenalijí vůbec.

O něco benevolentnější jsou například v Německu, Rakousku, Portugalsku nebo zemích Beneluxu. Tady dovolí už šestnáctiletým dětem, aby si dali slabší pivo nebo víno.

Na rozdíl od Česka si v některých zemích můžete dát před jízdou v autě třeba pivo. Zatímco u nás nesmíte mít v krvi ani kapku alkoholu, jinde jsou policisté tolerantnější. Podívejte se do tabulky, jaká pravidla v jednotlivých evropských zemích platí ZDE

Témata: dovolená | alkohol

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky