Jak by dopadly volby? Skandál s Čapím hnízdem voličům nevadí

Kdyby skonaly volby do Sněmovny v současné době, vyhrálo by je zřejmě ANO společně s ČSSD a KSČM. Následovala by je ODS, KDU-ČSL a jako poslední TOP 09. To jsou výsledky aktuálního průzkumu společnosti Sanep. Ukazuje se, že voliči jsou ochotní Babišovi skandál s Čapím hnízdem odpustit. Ne už tak pohrdání soudem ze strany socialistů v kauze kolem peněz za Lidový dům.

Ilustrační fotografie
reklama

Výsledky parlamentních voleb, pokud by se konaly nyní, by vypadaly podle společnosti SANEP takto: ANO (22,6 %), ČSSD (18,4 %), KSČM (14,3 %), ODS (11 %), KDU-ČSL (6,2 %) a TOP 09 (6,1 %). Podle srovnání s předchozími průzkumy se zdá, že voliči už na kauzu Čapí hnízdo zapomínají nebo ji Andreji Babišovi odpouštějí.

"Aktuálně vedoucí hnutí ANO po předchozím propadu voličské přízně v květnu opět posílilo. Kauza předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše Čapí hnízdo, v níž čelí podezření z dotačního podvodu, stála za dubnovým propadem preferencí hnutí ANO. Aktuálně se však ukazuje, že kauza Čapí hnízdo byla v očích voličů upozaděna aktuálními problémem sociální demokracie, která odmítá navzdory pravomocnému a vykonatelnému soudnímu rozhodnutí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi částku 337 milionů korun," uvedl SANEP v tiskové zprávě.

SANEP nepřímo sociální demokraty varuje, že se jim jejich postup v kauze kolem odměny právníkovi Zdeňku Altnerovi může už brzy vymstít. "V kontextu reality, kdy si obyčejný člověk nemůže dovolit ignorovat rozhodnutí soudů a úřadů, může mít nerespektování soudního rozhodnutí ČSSD v kauze Altner z pohledu částí sociálně demokratických voličů fatální následky již v nadcházejících krajských volbách. Naopak u voličů hnutí ANO paradoxně v porovnání s kauzou Altner může dojít k jistému zlehčení kauzy Čapí hnízdo a návratu zklamaných voličů ke straně vedené Andrejem Babišem. Z dlouhodobého hlediska však zmíněné kauzy dvou nejsilnějších vládních stran mohou mít za následek celkové snižování důvěry a podpory hnutí ANO a ČSSD a hledání alternativ i u radikálnějších stran a hnutí," předpokládá SANEP.

Grafy:
Volební preference
Volební preference 
Hypotetický zisk poslaneckých mandátů při 53,8% volební účasti 
 
Jiné než výše uvedené politické strany či hnutí by aktuálně nepřekročily pětiprocentní hranici nutnopu pro vstup do Sněmovny. Těsně pod pětiprocentní hranicí by v květnu skončili Svobodní se ziskem 4,5 % voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Čtyřprocentní hranici pokořila se ziskem 4,3 % hlasů strana Tomio Okamury SPD, která aktuálně těží i z problémů svého největšího konkurenta kterým je strana Úsvit-NK. Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 2,8 % hlasů, což je o 1,9 procentního bodu méně než v minulém měsíci. Piráti se aktuálně těší přízni 3,6 % voličů a STAN 0,6 %, uvádí SANEP.

Témata: vláda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky