Více jahod, meruněk a domácího ovoce školám, plánuje ministr

Více domácího ovoce a zeleniny od českých pěstitelů se podle plánu ministerstva zemědělství dostane dětem ve školách. Chystá revoluci v dotování v rámci projektu Ovoce do škol. Namísto banánů a pomerančů tak děti budou mít častěji na jídelníčku třeba tuzemské jahody, meruňky, papriky nebo mrkev. Píše o tom MF Dnes.

Jahody, ilustrační fotografie
reklama

V projektu Ovoce do škol, který běží už sedmým rokem, je zapojeno devět z deseti základních škol. Teď se jeho pravidla - alespoň podle plánu ministerstva zemědělství - změní. Jeho návrhem se bude ve středu zabývat vláda.

Pokud všechno klapne, radost by mohly mít nejen děti, ale i tuzemští farmáři. "Byli jsme kritizováni, že neumožňujeme dodávat produkty domácím pěstitelům. Nyní je tedy chceme do projektu vtáhnout. K tomu bylo nutné předefinovat cenové stropy pro jednotlivé ovoce a zeleniny. Dříve se to proplácelo distributorům, nyní školy budou moci nakupovat rovnou od zemědělců. Stanovení maximální výše podpory je nutné, aby nedocházelo k situacím, že by někdo žádal o proplacení vyšší ceny," řekl MF Dnes ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerský materiál v příloze doplňuje tabulka, která stanovuje maximální výši podpory na jednotlivé ovoce nebo zeleninu. Nejvyšší částkou jsou dotovány meruňky a jahody, nejméně pak mrkev, švestky a pomeranče. V plánu je i snížení podílu tropického ovoce. Zastoupí ho to domácí. Skladba ovoce a zeleniny ve školách by se mohla změnit už od začátku příštího roku, informuje deník.

Témata: Ovoce | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky