Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhová krize eurozóny se rozrostla do krize systémové

Dluhová krize eurozóny se rozrostla do krize systémové

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Dluhová krize eurozóny se podle šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Tricheta rozrostla do systémové dimenze krize, ohrožuje finanční stabilitu Evropské unie a má negativní dopady na ekonomiku. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

"Tato krize je systémová. Musí se k ní přistupovat velmi rázně. Vysoká provázanost finančního systému EU vede k rychlému růstu nebezpečí výrazného šíření. Ohrožuje to finanční stabilitu v Evropské unii jako celku a má to negativní dopady na reálnou ekonomiku v Evropě i mimo ni," uvedl Trichet výboru Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti.

Trichet rovněž vyzval vlády a evropské orgány, aby postupovaly společně v řešení krize. Zpoždění jejího řešení by podle Tricheta bylo katastrofální.

Témata:  EU krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.