Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radičová vyzývá k rozumu, její vláda je však u konce

Slovenská vláda je na pokraji pádu, píše webový portál deníku Sme. Iveta Radičová v úterý v projevu během debaty slovenského parlamentu o Evropském fondu finanční stability vyzvala k odpovědnosti a solidaritě. "Musíme rychle jednat," řekla Radičová, která hlasování o fondu spojila s hlasováním o důvěře vládě. "Pokud vyžadujeme rozum a odpovědnost od evropských partnerů, musíme se tak chovat i my," naléhala na poslance.

Je však téměř jisté, že slovenský parlament posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny nyní neschválí, a tak vysloví vládě nedůvěru.

Potvrdil to Richard Sulík, předseda Svobody a Solidarity, jedné ze čtyř stran koalice. "SaS je proti. Dokument nepodpoříme. Ani za cenu pádu vlády," prohlásil před Radičovou. "Rozšířením záchranného fondu bude Slovensko zachraňovat zahraniční banky. S tím nesouhlasíme," zdůraznil.

Sulík tvrdil, že posílení fondu je v rozporu s programovým prohlášením vlády i se zdravým rozumem. Pravil, že kdyby Slováci vybírali peníze na euroval, nedali by ani cent.

Blízkému pádu vlády nasvědčuje i to, že premiérka Radičová je v pravidelném telefonickém kontaktu s prezidentem Ivanem Gašparovičem.

"Dnes spolu několikrát telefonovali," řekl agentuře TASR prezidentův mluvčí.

Gašparovič je na státní návštěvě Indonésie. Návštěvu už o den zkrátil.

Slovensku vládne čtveřice stran Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKÚ) premiérky Radičové, Křesťanskodemokratického hnutí (KDH), Mostu-Híd a Svobody a Solidarity (SaS). Ve stopadesátičlenné Národní radě (slovenském parlamentu) má většinu 79 hlasů.

Bez SaS většinu pro souhlas s posílením fondu vláda nezíská. A opoziční Směr expremiéra Roberta Fica dal najevo, že pro euroval zatím hlasovat nebude.

Hlasování se očekává v úterý po 18. hodině, píše web deníku Sme.

Slovensko však záchranný fond, v zemi nazývaný euroval, v příštích dnech nakonec může přijmout. Naznačil to Fico. "Nás zajímá, jak ten test (hlasování o eurovalu) zvládnou (koaliční partneři). Na to se soustřeďujeme... Potom budeme mluvit s vládními stranami, které budou mít zájem na podpoře eurovalu," prohlásil před zasedáním parlamentu.

Není však jasné, co bude Fico za souhlas s eurovalem požadovat.

Opakované hlasování o fondu by v každém případě nic nezměnilo na pádu vládu.

"Za to, v jakém stavu je vládní koalice, si může jen a jen koalice. Je to daň, za to, jakou vládu jste sestavili," vzkázal Fico v parlamentní debatě koalici.

Pro rozšíření pravomocí fondu se už vyslovilo 16 ze 17 zemí eurozóny - Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Malta, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Německo, Rakousko a Nizozemsko.

Nová pravidla fungování fondu, o nichž státy rozhodují, mají zvýšit výši finančních záruk a posílit pravomocí vedení fondu, aby mohlo samostatně rozhodovat o rekapitalizaci bank i nákupu dluhopisů zadlužených států. Cílem je zvýšit rychlost rozhodování fondu.

Nyní je záchranný fond závislý na jednomyslném rozhodnutí vlád nebo parlamentů.

Předseda Evropské komise misie José Barroso na konferenci v nizozemském Haagu v pondělí vyzval Slováky, aby euroval schválili.

"Je to v zájmu Evropy i v zájmu Slovenska," cituje Barrosa webový deník Wall Street Journal.

Témata:  Slovensko Iveta Radičová

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy