Radičová vyzývá k rozumu, její vláda je však u konce

Slovenská vláda je na pokraji pádu, píše webový portál deníku Sme. Iveta Radičová v úterý v projevu během debaty slovenského parlamentu o Evropském fondu finanční stability vyzvala k odpovědnosti a solidaritě. "Musíme rychle jednat," řekla Radičová, která hlasování o fondu spojila s hlasováním o důvěře vládě. "Pokud vyžadujeme rozum a odpovědnost od evropských partnerů, musíme se tak chovat i my," naléhala na poslance.

reklama

Je však téměř jisté, že slovenský parlament posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny nyní neschválí, a tak vysloví vládě nedůvěru.

Potvrdil to Richard Sulík, předseda Svobody a Solidarity, jedné ze čtyř stran koalice. "SaS je proti. Dokument nepodpoříme. Ani za cenu pádu vlády," prohlásil před Radičovou. "Rozšířením záchranného fondu bude Slovensko zachraňovat zahraniční banky. S tím nesouhlasíme," zdůraznil.

Sulík tvrdil, že posílení fondu je v rozporu s programovým prohlášením vlády i se zdravým rozumem. Pravil, že kdyby Slováci vybírali peníze na euroval, nedali by ani cent.

Blízkému pádu vlády nasvědčuje i to, že premiérka Radičová je v pravidelném telefonickém kontaktu s prezidentem Ivanem Gašparovičem.

"Dnes spolu několikrát telefonovali," řekl agentuře TASR prezidentův mluvčí.

Gašparovič je na státní návštěvě Indonésie. Návštěvu už o den zkrátil.

Slovensku vládne čtveřice stran Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKÚ) premiérky Radičové, Křesťanskodemokratického hnutí (KDH), Mostu-Híd a Svobody a Solidarity (SaS). Ve stopadesátičlenné Národní radě (slovenském parlamentu) má většinu 79 hlasů.

Bez SaS většinu pro souhlas s posílením fondu vláda nezíská. A opoziční Směr expremiéra Roberta Fica dal najevo, že pro euroval zatím hlasovat nebude.

Hlasování se očekává v úterý po 18. hodině, píše web deníku Sme.

Slovensko však záchranný fond, v zemi nazývaný euroval, v příštích dnech nakonec může přijmout. Naznačil to Fico. "Nás zajímá, jak ten test (hlasování o eurovalu) zvládnou (koaliční partneři). Na to se soustřeďujeme... Potom budeme mluvit s vládními stranami, které budou mít zájem na podpoře eurovalu," prohlásil před zasedáním parlamentu.

Není však jasné, co bude Fico za souhlas s eurovalem požadovat.

Opakované hlasování o fondu by v každém případě nic nezměnilo na pádu vládu.

"Za to, v jakém stavu je vládní koalice, si může jen a jen koalice. Je to daň, za to, jakou vládu jste sestavili," vzkázal Fico v parlamentní debatě koalici.

Pro rozšíření pravomocí fondu se už vyslovilo 16 ze 17 zemí eurozóny - Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Malta, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Německo, Rakousko a Nizozemsko.

Nová pravidla fungování fondu, o nichž státy rozhodují, mají zvýšit výši finančních záruk a posílit pravomocí vedení fondu, aby mohlo samostatně rozhodovat o rekapitalizaci bank i nákupu dluhopisů zadlužených států. Cílem je zvýšit rychlost rozhodování fondu.

Nyní je záchranný fond závislý na jednomyslném rozhodnutí vlád nebo parlamentů.

Předseda Evropské komise misie José Barroso na konferenci v nizozemském Haagu v pondělí vyzval Slováky, aby euroval schválili.

"Je to v zájmu Evropy i v zájmu Slovenska," cituje Barrosa webový deník Wall Street Journal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky