Evropa by se měla mít na pozoru. Rusko jen naprázdno slibuje, varuje odborník

Americký odborník na zahraniční politiku, Stephen Blake, hovoří o tom, proč by sankce proti Rusku měly zůstat v platnosti, i o tom, jaké jsou nyní cíle prezidenta Vladimíra Putina.

Vladimir Putin
reklama

Podle Stephena Blanka, člena zasedání Rady pro americkou zahraniční politiku, Moskva nikdy neměla v úmyslu držet se Minských dohod mezi Ruskem a Ukrajinou. A upozorňuje, že se přesto objevují hlasy volající po zrušení sankcí proti nim. Důvodem je prý Putinův boj v Sýrii a spolupráce v boji proti terorismu.

Blank s tím však nesouhlasí. "Ti, kteří chtějí zmírnit nebo odstranit sankce na základě Putinovy údajné spolupráce v Sýrii proti teroristům by měli mít důkazy o tom, jak se tato spolupráce ve skutečnosti projevuje a proč bychom měli zahájit proces dialogu. Putin dal jasně najevo, že Rusko pod jeho vládou, nebude činit věrohodné závazky," popisuje ve svém komentáři pro Atlantic Council.

Připomíná například jednání mezi Ruskem a NATO, kde velvyslanec Alexander Grushko uvedl, že jakýkoliv krok NATO vedoucí k posílení sebeobrany bude Rusko považovat za hrozbu a Moskvu donutí k reakci. A tak kromě jednání a dialogů podle Blanka neexistuje na ruské stále provokativnější chování odpověď. Putin proto prý od NATO získává vše, co chce.

"Tlak ze strany Francie, Německa a Itálie odstranit nebo snížit sankce sílí. Ale Rusko není zdaleka nuceno plnit dohodu o příměří tolik jako Ukrajina," domnívá se. A ačkoliv se hovoří o rozmístění sil NATO na východě Evropy, Washington a Berlín se prý bojí Putina provokovat a vetují tak snahy Polska a pobaltských států. 

Upozorňuje také na převahu Ruska v Baltském a Černém moři. Připomíná, že polský ministr obrany Antoni Macierewicz označil jejich armádu za systematicky nedostatečně financovanou. A situace i jinde v Evropě prý není dobrá. "Německé armádní síly například zastavily cvičení, protože předpisy jim zabraňují pracovat přesčasy. Britský příspěvek 2 % z HDP do NATO byl dosažen jen díky kreativnímu účetnictví. A to prý provokuje Rusko," varuje Blake.

Existence NATO však prý Rusko provokuje, neboť prý očekává konflikt se všemi svými sousedy. Jednání mezi NATO a Ruskem tak vnímá jako předehru Putinova tlaku na odstranění sankcí a volné ruce v Sýrii. "Mnoho neodborníků by teď nemělo mít problém dešifrovat Putinovy cíle," uzavírá.

Témata: evropa | USA | Putin, Vladimír

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky