Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VZP poprvé přiznala, že jí došly peníze

VZP poprvé přiznala, že jí došly peníze

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Účty největší zdravotní pojišťovny, která platí většinu péče, jsou na nule. Všeobecná zdravotní pojišťovna poprvé přiznala, že už má jen tolik, kolik zrovna vybere, informují v úterním vydání Hospodářské noviny.

"Rezerva je minimální nebo nulová. V průměru na 1,2 dne," řekl Hospodářským novinám mluvčí Jiří Rod. Ještě před dvěma lety přitom bylo běžné, že zdravotní pojišťovny měly dohromady na účtech rezervy v řádu 60 dní. To se ale v poslední době rychle mění. "Vlivem ekonomické krize objem nákladů na péči roste více než objem příjmů. Schodek jsme byli schopni krýt do poloviny letošního roku," vysvětlil Rod. Teď tak reálně hrozí, že se peníze na lékařskou péči začnou zpožďovat, což může mít na nemocnice citelný dopad, píší Hospodářské noviny.

Témata:  VZP

Aktuálně se děje

20. května 2024 13:04

18. května 2024 20:13

Změny v penzijku: Od července 2024 víc peněz od státu, žádný příspěvek pro důchodce

Od 1. července 2024 vstoupí v platnost další změny v oblasti doplňkového penzijního spoření (DPS). Mezi nejdůležitější novinky patří zvýšení maximálního státního příspěvku na 340 Kč měsíčně a ukončení jeho poskytování klientům již pobírající starobní důchod. Změny se dotknou všech účastníků DPS bez ohledu na datum uzavření smlouvy.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Martin Štich

Rozhovor

Zlato je uchovatelem hodnoty v čase prověřeným historií lidstva, říká expert

Cena zlata se v posledních týdnech vyšplahala do rekordních výšin. Jaké jsou hlavní argumenty růstu ceny žlutého kovu a jaký je potenciál dalšího růstu? O zlatě, jeho aktuálních cenách a predikci do blízké budoucnosti jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti SAFE HERITAGE, a.s. a majitelem značky Zlaťáky.cz Martinem Štichem.