Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena ropy vyskočila na svoji nejvyšší hodnotu v tomto roce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Silná poptávka investorů, slabší dolar a očekávání snížení produkce vystřelily cenu ropy na nové letošní maximum. Zatímco ropa WTI dosáhla na cenu 45 dolarů za barel, Brent se dotkla 47 dolarů za barel. I přesto si ropa stále udržuje odstup od hranice 50 dolarů, kterou můžeme považovat za magickou.

Nejsem zrovna velkým zastáncem současného a prodlužovaného oživení ropných trhů, které je stále více přiživováno spíše spekulanty než skutečnými investory. Po přiblížení ropy k hodnotě 50 dolarů za barel, by začala být těžba ropy stále aktuálnější i pro producenty s vyššími náklady, kteří by se po utlumení opět probudili k životu. To by znamenalo opět novou ropu na trhu, na kterém jsme už dnes svědky přebytku v objemu více než jedné miliardy barelů. Ve svém důsledku může taková situace oddálit moment nalezení tržní rovnováhy.

Současný růst ceny je velmi podobný, jako tomu bylo v loňském roce ve stejnou dobu. Cena tehdy vyvrcholila 6. května a následoval měsíc trvající pokles.

Dnes jsme ale v o něco lepší situaci. Zprávy o zásobách ropy totiž hovoří o poklesu. Vedle toho cenu podporují i zprávy ohlašující zpomalení těžby v USA. Tím, jak se pomalu blížíme do období, kdy stav zásob začíná před letní sezónou klesat, lze očekávat, že se pozornost upře na zásoby, produkci a poptávku po benzínu. 

American Petroleum Institute uvedl, že v minulém týdnu poklesly zásoby o milion barelů. To přes noc podpořilo cenu, protože tato informace byla v rozporu s průzkumy EIA, že dojde k nárůstu zásob o 1,5 milionu barelů. Vedle toho jsou tu zprávy o poklesu produkce, který sledujeme již třináct týdnů ze čtrnácti. Poptávka po ropě zůstává v tomto ročním období nadále velmi silná, a pokud to tak bude i nadále pokračovat, bude to představovat další faktor působící na růst ceny.

Témata:  ropa USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy