Ministerstvo dalo 20 milionů na zachování Klokánků

Děti z Klokánků se nebudou muset nikam stěhovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo, v souladu s vládním usnesením, Fondu ohrožených dětí (FOD) mimořádnou jednorázovou dotaci 20 milionů Kč. Neinvestiční dotace je určena k vyřešení aktuální krizové finanční situace, kterou zapříčinilo předchozí vedení FOD. MPSV se tak snaží pomoci novému vedení FOD zachovat provoz Klokánků.

Michaela Marksová
reklama

„V průběhu čtvrtka bude na zvláštní bankovní účet připsáno dvacet milionů korun určených pro Klokánky,“ potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Neposkytnutí dotace by mohlo vést k uzavírání jednotlivých zařízení. Rušení míst pro ohrožené děti v Klokáncích, z důvodu nedostatku financí, by nebylo žádoucí. Znovuzavádění těchto služeb pro děti by bylo navíc velmi neekonomické.

„Pevně doufám, že nové vedení Fondu, i díky naší pomoci, tentokrát plně využije danou příležitost, zvládne svou nelehkou situaci a dokáže v budoucnosti provozovat Klokánky již bez dluhů,“ dodala ministryně Marksová.

Mimořádnou jednorázovou dotaci Fondu ohrožených dětí schválila vláda svým usnesením z 30. března letošního roku. Dotaci bude muset FOD vyúčtovat v souladu s platnými rozpočtovými pravidly, zvláštní účet umožní také lepší kontrolu a transparentnější čerpání finančních prostředků.
Vláda o udělení mimořádné dotace rozhodla s ohledem na to, že se novému vedení Fondu ohrožených dětí podařilo stabilizovat ekonomickou situaci spolku, splatit část dluhů, snížit provozní náklady a přizpůsobit kapacitu v jednotlivých zařízeních reálné poptávce. Klokánky patří mezi 71 zařízení, které v České republice poskytují pomoc ohroženým dětem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky