Jaro je obdobím eurovíkendů. Kam vyrazit a na co dát pozor?

S příchodem jara vyráží řada Čechů na krátkodobé zájezdy do zahraničí. Vzhledem k aktuální bezpečností situaci volí cestu autem do sousedních zemí České republiky. Zvýšený zájem je zejména o Slovensko. Podle MMR vloni Slovensko navštívilo 20 % Čechů.

Slovensko, ilustrační fotografie
reklama

Příchod teplého počasí láká řadu lidí k víkendovému cestování. Zájem o eurovíkendy pořádané cestovními kancelářemi je srovnatelný s předchozími lety. Řada lidí se ale vydává na cestu na vlastní pěst. Zvýšený počet turistů zároveň nahrává kapsářům a podvodníkům, kteří se právě na turisty nejvíce zaměřují. Pokud se rozhodnete cestovat s CK, doporučujeme využít zvýhodněné nabídky cestovního pojištění společně s nákupem zájezdu. Klient tak získá ochranu před zloději, ale také výdaji na lékařské ošetření. Součástí cestovního pojištění je i pojištění odpovědnosti za škodu, které kryje škodu způsobenou třetí osobě.

Pokud vyrazíte sami

„Vzhledem k aktuální bezpečností situaci zaznamenáváme zvyšující se počet lidí, kteří na víkendy do zahraničí vyráží autem,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. V takovém případě všem doporučujeme před jízdou zkontrolovat technický stav vozidla. Současné „aprílové“ počasí může být pro motoristy rizikem. Většina lidí již přezula své plechové miláčky na letní pneumatiky, které dobře plní svoji funkci během denních teplot. Ráno si ale můžeme všimnout zamrzlých kaluží, a proto doporučujeme, aby řidiči dbali za jízdy zvýšené opatrnosti. Každý by v autě měl mít mimo povinné výbavy i euroformulář záznamu o dopravní nehodě, do kterého je možné v případě nehody jasně zaznamenat příčinu a rozsah havárie. V neposlední řadě je důležité myslet i na kvalitní cestovní pojištění. 25 % lidí si ho podle údajů ERV Evropské pojišťovny sjednává až den před odjezdem. Pojištění je nutné uzavřít nejen na dobu pobytu v zahraničí, ale i na samotnou cestu tam a zpět.

Kam vyrazit na víkend

Mezi oblíbené destinace na víkendové výlety patří Německo, Rakousko a zejména Slovensko. Podle asociace cestovních kanceláří vloni na Slovensko vycestovalo 837 tisíc Čechů. „Náš východní soused je pro Čechy oblíbený zejména pro téměř nulovou jazykovou bariéru, dobrou dopravní dostupnost a nám blízkou gastronomii,“ vysvětluje Vlastimil Divoký. Češi už nejsou v posledních letech národem „svačinářů“. Podle průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu téměř polovina lidí (46 %) dává přednost posezení u dobrého jídla v restauraci. V rámci víkendových zájezdů jezdí více než polovina z nás (53 %) obdivovat místní pamětihodnosti a dalších 45 % turistů spojí cestu s nakupováním.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky