Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva dny práce, pět dní volno. Ve Venezuele mění pracovní týden

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Energetická krize ve Venezuele pokračuje. Proto vláda zavádí další opatření. Nově budou státní zaměstnanci pracovat jen v pondělí a úterý, informuje BBC.

Již v únoru musela nákupní centra zkrátit otevírací dobu a začít si vyrábět vlastní elektřinu. Na začátku dubna pak prezident země Nicolas Maduro rozhodl, že v dubnu a květnu nebudou státní zaměstnanci pracovat v pátek.

Před dvěma týdny Maduro požádal venezuelské ženy, aby přestali používat fény. A na konci minulého týdne oznámila vláda, že bude po 40 dní vypínat na 4 hodiny elektřinu.

Nyní bude mít 2,8 miliónů státních zaměstnanců víkend od středy do neděle. „Ve veřejném sektoru se nebude pracovat ve středu, ve čtvrtek a v pátek s výjimkou základních a nutných úkolů,“ oznámil podle BBC viceprezident Aristobulo Isturiz.

„Požádali jsme o mezinárodní pomoc, technickou a finanční podporu,“ řekl portálu BBC prezident Maduro. „Mnoho zemí v regionu sužuje sucho způsobené jevem El Niňo, ale Venezuela měla největší spotřebu energie.“

Venezuelu sužuje také nízká cena ropy, která je hlavním vývozním artiklem. Proto zemi trápí hyperinflace. Opozice kritizuje vládu, že nezvládá vést zemi v období krize.

Témata:  Venezuela ekonomika energetika

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

12. května 2024 9:30

Udeří za oceánem druhá inflační vlna? Investoři musí být ostražití

KOMENTÁŘ Michala Valentíka: Akciové trhy rostou s drobnými výkyvy od podzimu minulého roku. Růst je významně podporován očekáváním, že americká centrální banka změní svou dosavadní politiku a začne snižovat úrokové sazby, což bude pro akcie další výrazný růstový impuls. Je ale blízké snížení sazeb ze strany Fed jasná věc? Stále více to vypadá, že nikoliv.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Rusko

Komentář

Ruská válečná ekonomika nebývale zvyšuje životní úroveň Rusů a upevňuje Putinův režim

Ruská válečná ekonomika se rozjela takovým způsobem, že to dělá vrásky na čele samotným vrcholným ruským představitelům, uvádí ve svém aktuálním vydání magazín Businessweek. Lidé, kteří neustále zpochybňují výkon ruské ekonomiky jako vylhaný a neudržitelný, prokazují Rusku tu nejlepší službu. Protože nejrychlejší cesta k prohře je podcenění soupeře, což ví každý začínající sportovec.