Krádeže kovů už netáhnou. Platí se málo a jenom na účet

Je to rok, co začala platit vyhláška o tom, že se kovy nesmí vykupovat za hotové. A podle ministerstva životního prostředí byla úspěšná, množství krádeží kovů se snížilo o 75 procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Pro nepoctivé ale i poctivé prodejce se sběr kovu nevyplatí také kvůli tomu, že se radikálně snížila výkupní cena a řada výkupen kovu musela zavřít. Krádeže vík kanálů, kilometrů kabelů, kovových nádrží nebo třeba svodidel byla přitom ještě před rokem naprosto běžná věc- dnes je to stále vzácnější jev.

"Podle oficiálních policejních statistik se za rok podařilo plošně v celé republice v této oblasti snížit kriminalitu o padesát někde dokonce o sedmdesát procent," pochvaluje si Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Na jaře 2014 řešili policisté více než 3600 krádeží kovových věcí. Loni to bylo téměř o polovinu méně a letos je množství nahlášených krádeží opět nižší. Ve výkupnách kovů v lidé už na ruku za kov nedostávají žádné peníze, ale chodí jim na účet.

Například v Turnově si tento systém majitel výkupny pochvaluje a je s posíláním peněz na účet zákazníků spokojený. Sice mu jich ubylo, ale spíše těch, kteří se ke kovu patrně nedostali poctivě. "Co sem chodili ti sociálně slabší, třeba s adresami na městském úřadě, tak když jsme jim poslali složenku i tam, tak jim peníze nedali, protože jim stáhli trochu dluh," popisuje své zkušenosti Martin Krejčí, majitel sběrny kovu v Turnově.

Jenže vyhláška není to jediné, proč se kradení kovů už nevyplácí. Výkupní cena se během roku snížila ze čtyř na jednu korunu. Kvůli úbytku zákazníků musely některé výkupny kovu zavřít. Například ve Šternberku na Olomoucku a v dalších přišli lidé o práci. "Po zpřísnění zákona jsem přišel o práci. Lidé přestali jezdit kvůli bezhotovostnímu placení," potvrdil bývalý zaměstnanec sběrny v Olomouci. Ministr životní prostředí chce ale v oblasti výkupu kovů ještě přitvrdit.

Témata: krádeže | kov

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky