Platit elektřinu podle velikosti jističe je nesmysl. Bude to jinak

Plánovaná revoluce v platbách za elektřinu, které se měly nově vypočítávat ne podle spotřeby, ale podle velikosti jističe, se ruší. Podle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové je nesmysl, aby cena elektřiny na velikosti jističe závisela.

Ilustrační fotografie
reklama

Navrhovaná změna měla od začátku spoustu kritiků. Vadilo jim především to, že by negativně dopadla na chataře, kteří mají jistič s vyšší kapacitou, ale elektřiny spotřebují málo. Zatímco dnes je poměr ceny za spotřebu a za jistič 75 % ku 25 %, nově měla 10 % ceny tvořit spotřeba a celých 90 % jistič, respektive jeho velikost. Podle odborníků by takový systém motivoval k většímu plýtvání energií.

Návrh se od začátku nelíbil ani předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové. Ta během setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem průmyslu Janem Mládkem řekla, že je nesmysl stanovovat tarif podle velikosti jističe, který by měl být především bezpečnostním prvkem. Píší o tom web ihned.cz.

S politiky se dohodla na tom, že nová tarifní struktura nesmí poškodit koncového zákazníka. Až do konce června budou probíhat debaty s občany, kteří mohou svými názory ovlivnit konečnou podobu nového návrhu. Nové tarify začnou platit nejdřív v roce 2019.

Témata: elektřina | energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky