Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Dostatečnou finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů mělo v prvních třech měsících tohoto roku jen 10 % českých domácností. Vyplývá to z aktuálních údajů poradenské společnosti Broker Consulting. Podíl domácností, které disponují finanční rezervou, navíc stále klesá.

Zatímco v prvních třech měsících letošního roku mělo vytvořenou finanční rezervu pouhých10 %  procent českých domácností, v roce 2015 to bylo 13 % a o rok dříve dokonce 16 % domácností.

Klesající trend lze podle Broker Consulting přičíst dobrému stavu ekonomiky a stále rostoucí zaměstnanosti. “Díky rostoucí ekonomice se domácnosti přestaly obávat o budoucí vývoj, což se projevuje mimo jiné tím, že nemají potřebu mít úspory pro situaci, kdy například člen rodiny přijde o práci,” vysvětluje finanční analytik Broker Consulting Michal Cibulka. 

Podle něj by měla finanční rezerva dosahovat trojnásobku celkových měsíčních výdajů domácnosti a měla by být k dispozici během několika dní. Jde tedy o peníze uložené především na běžných účtech, termínovaných vkladech s krátkou výpovědní lhůtou, spořících účtech nebo v konzervativních investičních produktech. 

Za finanční rezervu analytici nepovažují dlouhodobé finanční produkty, jako je například stavební spoření nebo životní pojištění. “Předčasné rušení takových smluv je často spojeno s vysokými sankcemi a například životní pojištění má sloužit jako ochrana rodiny v případě vážných životních událostí, nikoli pro překlenutí krátkodobého výpadku příjmu,” varuje Cibulka.

České domácnosti podle Broker Consulting nemotivuje k tvorbě finanční rezervy ani politika centrálních bank, které neustálým snižování sazeb podporují banky v poskytování úvěrů a znevýhodňují střadatele. 

Témata:  Domácnosti CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.