Výrobci mléka v krizi. Čeští farmáři prohrávají boj s konkurencí

Výrobce mléka v Česku zasáhla krize. Výkupní ceny jsou teď nejnižší od roku 2014, kdy v zemích EU přestaly platit ochranné kvóty. Rozjel se volný trh a ten je úplně přesycený. Evropa řeší krizi třeba zamrazováním másla a mléko se suší.Čeští farmáři začínají prohrávat boj s evropskou konkurencí a postupně krachují.

Ilustrační fotografie
reklama

Desítky zemědělců výrobu mléka opouštějí a stovky dalších, převážně drobných a středních farmářů, o tom vážně přemýšlejí. "Tak jsme s tím praštili. Dneska se živíme chovem masnýho skotu," vysvětlil farmář z Ludvíkova pod Smrkem Otakar Horký.

Stáj, kde měl pan Horký uvázané v minulosti dojnice, dnes využívá už jenom jako porodnu, mléčnice se proměnila v jedno velké skladiště.

Pan Zalabák své stádo zušlechťoval 15 let. Měl nejlepší užitkovost v okrese. Také skončil. "To se nedá prostě. Za 6,70 za to nevyrobíte dneska pomalu ani vodu natož mlíko," popsal krizovou situaci Stanislav Zalabák z Frýdlantu v Čechách.

"Teď přichází ty krizové měsíce. Oficiální číslo v tuto chvíli nemám," sdělil TV Nova náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Ještě před dvěma lety zemědělci litr mléka prodávali za desetikorunu a vydělávali. Litr mléka vyrobí za 8 korun. Dnes nedostanou ani to.

"Dneska se výkupní ceny pohybují kolem 6,40. To je propad o 35%. + Že to spadne tímto způsobem, tak to teda nikdo z nás nečekal. Je to republikový problém," popsal okolnosti krize Jiří Teplý z Agrární komory ČR.

V nadprodukci mléka je nyní celá Evropa. Vyvolaly ji zejména severské země a Německo a Irsko, které chrlí na trh miliony litrů, o které není zájem. Nechce ho Čína. Kvůli embargu se nesmí vyvážet do Ruska.

"Tak z toho dělaj sušák. Máslo zamrazej, ale krávy se musej dojit každej den," vysvětlil Zalabák. Ministerstvo zemědělství dělá vše pro to, aby další zemědělci výrobu mléka neopouštěli. "Já bych za sebe jim rozhodně doporučil, aby vydrželi. V tomto roce máme vyčleněno 850 milionů korun," sdělil Šír. A plánuje napumpovat chovatelům dojnic ještě přes miliardu. Na jak dlouho to vyřeší krizi, zatím ekonomové nedokážou odhadnout.

Témata: mléko | zemědělství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky