Nezaměstnaní mají uklízet Vsetín. Kdo odmítne, přijde o dávky

Až stovka dlouhodobě nezaměstnaných ve Vsetíně dostane šanci nastoupit do práce. Starosta Jiří Čunek se rozhodl řešit problém tak, že budou uklízet veřejné prostory nebo ošetřovat zeleň. Mohou si tak přijít až na deset tisíc korun měsíčně. Naopak ten, kdo práci odmítne, přijde o sociální dávky.

Ilustrační fotografie
reklama

Čištění chodníků, údržba veřejné zeleně, úklid autobusových zastávek, dětských hřišť nebo černých skládek, stejně jako břehů řeky Bečvy a přilehlých potoků. To bude už od dubna náplň práce desítek uchazečů o práci ve Vsetíně.

Starosta města Jiří Čunek chce přijmět k práci lidi, kteří si, jak píše na webu města, zvykli jen na vysedávání na lavičkách a na pobírání sociálních dávek. Pracovním návykům tak chce naučit i jejich dospělé děti, které si po vzoru svých rodičů také zvykly nepracovat a žít jen ze sociálního systému.

"Pokud naše klienty naučíme, že si prací musí vydělávat na svoje živobytí, nebudeme jim vyplácet dávky jenom za to, že čekají doma, až jim přijdou peníze," prohlásila Miriam Majdyšová, ředitelka Krajského úřadu práce ve Zlíně.

Z výběrového řízení, do kterého bylo pozváno 70 lidí, bylo vybráno 30. Ti budou už od pátku vykonávat veřejně prospěšné práce. Měsíčně si tak přijdou na 9900 korun, které vsetínským Technickým službám bude hradit stát.

Naopak lidé, kteří nabídku odmítnou, budou z evidence úřadu práce okamžitě vyřazeni. "Ti pravděpodobně nebudou od nás pobírat podporu v nezaměstnanosti, takže mohou být biti i na příjmu sociálních dávek," dodala Majdyšová.

Dalších sedmdesát nezaměstnaných by se v ulicích Vsetína mělo objevit od května.

Témata: nezaměstnanost | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky