Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vybrala peníze z účtu po mrtvém manželovi, teď ji stíhá policie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Žena (65) z Jáchymova na Karlovarsku porušila zákon, když po smrti manžela, vybrala peníze z jeho účtu. Teď ji vyšetřuje policie, podle které neměla žena jakékoliv právo manipulovat s účtem manžela. Na druhou stranu, ani dost možná nevěděla, že dělá něco nezákonného.

Samozřejmě se stává, že vdovy nemusí mít dočasně peníze a musí z něčeho žít nebo zařídit pohřeb. V tomto konkrétním případě je ale problém ten, že šlo úvěrovou kartu. Na kontě jejího zemřelého manžela se tak navýšil dluh vůči bance. A právě banka na seniorku podala trestní oznámení.

"Žena se dopustila neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. S trestní sazbou až na dva roky," komentoval případ policejní mluvčí Pavel Valenta.

Notáři nedoporučují vybírat peníze zemřelých partnerů. I když je to teoreticky možné. Vybrané peníze se posléze zaúčtují do dědického řízení.

"To už je věcí, jak se to vypořádá mezi dědici a těmi osobami, které s tím neoprávněně nakládali, Jestli to má charakter trestného činu, to je potom věci šetření," poskytl vysvětlení čestný prezident Notářské komory Martin Foukal.

V totmo případě to vypadá podle notáře navíc i na spor mezi ženou a zbylými dědici.

Témata:  Peníze úmrtí CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy