Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nájemník nesmí dostat výpověď z bytu, nabyl-li vlastnictví domu či chaty

Nájemník nesmí dostat výpověď z bytu, nabyl-li vlastnictví domu či chaty

Foto: Pixmac

Nájemník nesmí dostat výpověď z nájmu v bytě, pokud si během nájemního vztahu pořídil vlastní rodinný dům, který považuje za dům určený k rekreaci. Výpověď z nájmu nesmí dostat ani v okamžiku, když tento dům obývá dlouhodobě, řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Podle Knötiga to vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně, který při řešení konkrétního případu manželů z Prahy 8 vydal zásadní právní větu: "Na nájemnících nelze spravedlivě požadovat, aby užívali k bydlení pouze jeden byt, jestliže si svůj rodinný dům, který mají vedle nájemního bytu, pořídili pro rekreační účely a pro tyto účely ho (i po případné rekonstrukci) dlouhodobě užívají." Tuto právní větu na svém zářijovém zasedání schválilo většinovým poměrem hlasů i občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu. Podle Knötiga je toto stanovisko závazné pro rozhodování všech soudů v České republice. "Vyslovený právní názor Nejvyššího soudu tak ukončil dohady o tom, zda majitelé nájemních domů nebo obce mohou dát výpověď z nájmu v bytě jen proto, že si nájemník pořídí dům, který považuje za dům určený k rekreaci. Přitom není podstatné, zda byl dům původně zkolaudován pro trvalé užívání," řekl Knötig. Nejvyšší soud deklaroval, že pokud nájemník bydlící v nájemním domě si pořídí, zdědí nebo jiným způsobem získá dům, který může trvale užívat a třeba v něm i dlouhodobě bydlí, není to důvod, aby dostal výpověď z nájmu v bytě, kde trvale bydlí. Důležité však je, aby tento dům považoval za rekreační objekt a je potom lhostejné, jak je tento dům velký, vybavený a jak dlouho v něm žije. Nejvyšší soud tak v konkrétním posuzovaném případě sjednotil právní pohled na výpovědi z bytů, které dostávají nájemníci, kteří získali další dům a část roku v něm bydlí. V poslední době je to problém především nájemníků v obecních bytech, ale stává se to i v některých soukromých nájemních domech. K přijetí tohoto právního názoru použil senát případ manželů z Prahy 8, kteří dostali výpověď z nájemního bytu soukromého majitele. Obvodní soud pro Prahu 8 tuto výpověď z nájmu potvrdil. Důvodem bylo to, že manželé koupili rodinný dům na Příbramsku k rekreačnímu užívání, ale dům byl zkolaudován pro trvalé užívání jako rodinný dům. Odvolací Městský soud v Praze rozsudek obvodního soudu zrušil a rozhodl o neplatnosti výpovědi z nájmu s tím, že po nájemních nelze požadovat, aby koupený dům užívali k trvalému bydlení. Rozhodl tak, že výpověď z bytu je neplatná. Majitel činžáku tedy podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. "Soudci dovolání zamítli s tím, že skutečně nelze po nájemních nelze spravedlivě požadovat, aby koupený dům užívali k trvalému bydlení," řekl Knötig.

Témata:  bydlení nájmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.