Netradiční žádost: Zvedněte nám daně, prosí američtí miliardáři

Demokratický guvernér amerického státu New York Abdrew Cuomo obdržel dopis s velmi netradiční výzvou. Více než 40 amerických miliardářů guvernéra tímto způsobem žádá, aby zvážil vyšší daně pro nejbohatší obyvatele New Yorku. Vybrané peníze mají směřovat na boj proti chudobě a k obnově upadající infrastruktury.

Ilustrační fotografie
reklama

Návrh se týká jednoho procenta Newyorčanů s nejvyššími příjmy a jeho cílem má být boj za lepší infrastrukuturu a podmínky pro místní obyvatele, kteří se mnohdy potýkají s chudobou.

"Jako obyvatelé státu New York, kteří čerpají z ekomické vitality státu a zároveň k ní přispívají, neseme odpovědnost za to, abychom platili férový podíl. My všichni si můžeme dovolit platit daně v současné výši a dokonce i víc," citoval psané řádky guvernér Anrew Couomo.

Pod tento návrh se podepsalo více než 40 mialirdářů v čele se Stevenem C. Rockefellerem či dokumentaristkou ze slavné rodiny Abigail Disneyovou. Pokud by ho zákonodárci prosadili, ovlivnil by život všech lidí, jejichž příjmy jsou vyšší než 665 tisíc dolarů (asi 16 milionů korun), informuje The Guardian.

Demokraty nápad ohromil, republikánská většina v Senátu je ale zásadně proti. "Ať už jde o daně z příjmů, z nemovitostí nebo jiné, nepodporujeme zvyšování daní. Nechceme, aby těžce pracující lidé státu New York museli sahat hlouběji do svých kapes, aby zaplatili vyšší daně,“ říká šéf republikánů v Senátu John Flanagan.

Podobné výzvy už dříve přednesli i evropští boháči. Naposledy podobné návrhy zazněly z řad německých osobností, které peníze chtěli použít na pomoc uprchlíkům.

Témata: USA | usd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky