Stát bude dávat peníze na cestu do práce. Jak je získat?

V pěti krajích bude stát od dubna motivovat nezaměstnané, aby vzali práci i mimo bydliště. Na dojíždění jim od 1. dubna přispěje až 3500 korun měsíčně, maximálně ale po dobu jednoho roku.

Ilustrační fotografie
reklama

Uchazeči o práci, kteří přijmou nabídku mimo své bydliště, dostanou finanční pomoc. Na vyšší náklady spojené s dojížděním dostanou až 3500 korun měsíčně. Systém se začne testovat od 1. dubna v pěti krajích - Ústeckém, Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

O "příspěvek na podporu regionální mobility", jak se nová finanční pomoc nazývá, může žádat každý uchazeč, který je na Úřadu práce déle než 12 měsíců, nebo přišel o práci při hromadném propouštění. Zároveň nesmí být nová nabídka od zaměstnavatele, u něhož uchazeč pracoval v posledních dvou letech.

Další podmínkou je samozřejmě přijetí nabídky mimo bydliště. Minimální vzdálenost dojíždění je 10 kilometrů, nejvyšší částku dostanou lidé pracující dále než 50 kilometrů od bydliště. "ÚP ČR nebude příspěvek poskytovat na dojíždění do zahraničí (kromě Moravskoslezského kraje)," dodala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Nový příspěvek se bude pohybovat od 1500 do 3500 korun. Stát bude ale vyplácet i dojíždějící méně než 10 kilometrů - v případě, že neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou. Takoví lidé dosáhnou na 1000 korun.

Nové dávky na dojíždění budou propláceny jako paušál, bez ohledu na skutečné náklady. Uchazeč bude dokládat jen výplatní list, protože příspěvek nedostanou lidé, kteří si vydělají více než průměrnou mzdu. Maximální doba vyplácení bude jeden rok, za každý den nepřítomnosti (např. kvůli nemoci nebo dovolené) se bude příspěvek snižovat.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová si od nového příspěvku slibuje vyšší motivaci uchazečů o práci. Nezaměstnaným se podle ní musí vyplatit pracovat - místo toho, aby pobírali sociální dávky.

"Právě omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikace klientů, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce," doplnila ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Testování bude v pěti zmíněných krajích probíhat zhruba rok. Pokud systém uspěje, mohl by se nový příspěvek vyplácet i ve zbytku republiky. Nejdříve se tak ale podle odhadů stane ve druhé polovině roku 2017. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky