Merkelová selhává, stáhne s sebou i zbytek Evropy, varuje americký deník

Výsledky německých regionálních voleb ukázaly, že voliči jsou nespokojeni s politikou německé kancléřky Angely Merkelové a obrací se tak na jiné strany, z nichž největší úspěch měla strana Alternative für Deutschland (AfD). Podle deníku New York Times by ale tyto výsledky mohly znamenat změnu nejen pro Německo, ale pro celou Evropu.

Angela Merkelová
reklama

Podle deníku výsledky voleb pro Merkelovou znamenají nečekaný obrat k politické nestabilitě, na kterou politička za dobu svého působení není zvyklá. To by přitom mohlo znamenat „nestabilitu pro její stát a možná i paralýzu pro celou Evropu."

„Ať už se to Evropanům líbí nebo ne, během minulého desetiletí si zvykli na vedení Merkelové spoléhat. Německo se zdálo být imunní vůči protestním hlasům a ekonomickým neduhům, které postihly většinu kontinentu," uvádí deník.

Výsledky voleb ale nyní podle deníku jasně ukázaly, že němečtí občané „nejsou nadšeni představou integrace milionů migrantů a lidí, kteří prchají před válkou v Sýrii a Iráku." Jak dále upozorňuje, to by mohlo zkomplikovat řešení uprchlické krize.

Rozhodnutí Merkelové spoléhat se při řešení krize na Turecko je podle serveru způsobeno nejednotnou Evropou, ale nyní selhává i jednota v rámci Německa. Turecko je přitom samo velmi nestabilní a objevují se i pochybnosti ohledně dodržování lidských práv.

Deník také s odkazem na profesora politologie Jürgena W. Faltera varuje, že by se strana AfD mohla eventuálně přiklonit k pravicovému extremismu, což by mohlo vést k destabilizaci Německa a mít ničivé dopady i na Evropu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky