EU nám pěkně zavařila. Češi hromadně nakupují zbraně, varuje politik

Evropské komise debatuje o zpřísnění podmínek pro legální držení zbraní. To se ale některým politikům, včetně těch českých, příliš nelíbí. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik varuje, že tento možná dobrý úmysl míří poněkud mimo mísu.

Ilustrační fotografie
reklama

„Naši občané kupují hromadně zbraně. Paniku způsobila Evropská komise, jež chce legálně držené zbraně zakázat. Občané se bojí, že by si nemohli zbraně koupit, a tak se jimi zásobují s předstihem. Úmysl dobrý, obsah tak trochu mimo," píše komunista na webu své strany.

Komise totiž navrhla automatických zbraní i všech výrobků, které jako automaty vypadají. Kováčik uznává, že terorismus a nelegální obchod se zbraněmi jistě vadí všem, na druhou stranu není ale takové opatření příliš vhodné. „ Zakázané by tedy mohly být nejen legální samonabíjecí zbraně, jež nemohou střílet dávkami, což jsou například lovecké kulovnice, ale i atrapy, historické zbraně či hračky," připomíná poslanec.

Není se tedy prý co divit, že se jednak prodává více zbraní a také roste zájem o zbrojní průkazy. „Mám za to, že i Evropská unie by měla přemýšlet o svých rozhodnutích a neděsit tak občany členských států těmito poněkud 'hrrr' opatřeními. Otázka zní, jak k tomuto zákazu přijdou myslivci a sběratelé historických zbraní, kteří nepatří mezi teroristy. I v rámci této směrnice by nakonec měl zvítězit zdravý rozum," dodává Kováčik.

Témata: EU | zbraně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky