Ženy oproti mužům pracují zdarma do 17. března

Rozdíl v platech mezi muži a ženami je 22%. To znamená, že ženy musí pracovat více než dva a půl měsíce navíc, aby tento rozdíl dohnaly.

Ilustrační fotografie
reklama

Ženy v České republice dosáhnou stejného výdělku, který jejich mužští kolegové získali do konce loňského roku, až 17. března 2016. Tento den je tedy Dnem rovnosti platů a právě i na tento celospolečenský problém bude 18. a 19. března poukazovat konference Equal Pay Day - Ženy sobě. Pořádá ji nezisková organizace Business & Professional Women.

Česká republika zaujímá v rovnosti platů nejnižší příčky ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Den rovnosti platů se nás tedy velmi týká. "Když jsme v roce 2010 pořádaly první ročník této akce, byl rozdíl v platech mezi muži a ženami 26,2%. Za necelých 6 let tedy klesl o 4 procentní body. Naším cílem je, aby se tento rozdíl stále zmenšoval a ženy se staly ekonomicky nezávislými,“ uvádí Ing. Lenka Šťastná, prezidentka neziskové organizace Business & Professional Women.

Ženy sice hrají zásadní úlohu v evropské zaměstnanosti a hospodářském růstu, ale neodráží se to ani v jejich odměňování, ani na trhu práce. Podhodnocování práce žen a nedostatečné využívání jejich talentu a dovedností, znamená ztrátu významného zdroje pro ekonomiku i společnost. Odstranění rozdílů v odměňování tedy přináší prospěch nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům a v konečném důsledku celé společnosti.

Někteří zaměstnavatelé si už dobře uvědomují výhody genderově vyvážených týmů. Patří mezi ně například TV Nova, jejíž podíl žen ve vrcholovém managementu činí 45 % a rozdíl mezi platy mezi muži a ženami na stejných pozicích je o více než polovinu nižší než je celorepublikový průměr. Dalším z nich je Plzeňský Prazdroj, který se soustředí na budování genderově vyvážených pracovních kolektivů a zvyšuje tak jak výkon svých týmů, tak svou konkurenceschopnost na trhu práce.

Nezisková organizace Business & Professional Women, která tuto akci pořádá, podporuje ženy na všech profesních úrovních, pomáhá jim rozvíjet jejich potenciál, napomáhá růstu jejich ekonomické nezávislosti a posiluje jejich sebedůvěru, a to vše formou mentoringu, vzdělávání a networkingu.

"Studie říkají, že mezi příčiny platové nerovnosti patří mimo jiné nižší vyjednávací schopnosti žen, menší schopnost prosadit se, jasně popsat svoje schopnosti a přínos pro firmu. Ženy se také často podceňují a neumí prodat už dosažené výsledky. Naše organizace chce posílit u žen právě tyto znalosti a dovednosti. Pořádáme vzdělávací akce a organizujeme mentoring zejména v oblastech vyjednávání, sebeprezentace, tvorby osobní značky, posilování sebedůvěry a pracovního sebevědomí.“ dodává Lenka Šťastná.

Konference Equal Pay Day – Ženy sobě motivuje ženy k dalšímu profesnímu a osobnímu rozvoji, otevírá celospolečenskou diskusi a upozorňuje na fenomény, které vedou k rozdílům v odměňování.

"V ČR stále pokulháváme ve flexibilních formách zaměstnávání, jako jsou kratší úvazky, možnost práce z domova, volitelný počátek a konec směny. (Nemluvě o tom, že tam kde jsou, je zaměstnavatelé často zneužívají.) To v kombinaci s nedostatkem školek a dalších zařízení znemožňuje matkám s malými dětmi svobodnou volbu životní dráhy, tedy např. zda chtějí být s dítětem ještě doma, nebo se již vrátit do zaměstnání (a jak moc). Což má další důsledky, které vidíme ve statistickách: Vysoká nezaměstnanost žen ve srovnání s muži a nízká míra zaměstnanosti žen s dětmi - v ČR je nižší o 35,7 % ve srovnání se zaměstnaností bezdětných žen, což je nejvyšší rozdíl v Evropě! Omezená možnost volby také vede k tomu, že ženy berou i nevyhovující zaměstnání a odrazí se to nakonec v jejich nízkém výdělku.“ doplňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí z Českého statistického úřadu.

Equal Pay Day mimo jiné boří mýty o ženské rivalitě a neochotě podělit se o své zkušenosti. Dokazuje to i na 50 mentorek, žen, které obstály v tvrdé konkurenci a z nichž řada stojí na samé špici svých oborů. Tyto ženy bez nároku na honorář poskytnou svůj čas a znalosti a ztotožní se tak s myšlenkou podpory žen.

Nad 7. ročníkem akce Equal Pay Day – Ženy sobě převzalo záštitu Ministerstvo práce a sociálních věcí: "Velmi si vážíme Vaší iniciativy, kterou vyvíjíte v oblasti rovného odměňování žen a mužů a v oblasti poskytování podpory ženám, které chtějí aktivně rozvíjet svou profesní dráhu,“ ministryně práce a sociálních věcí, paní Mgr. Michaela Marksová.

Více informací o akci Equal Pay Day – Ženy sobě získáte na: http://www.equalpayday.cz/.
 

Témata: ženy | práce | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky