Srovnání cen: Dodavatelé plynu zlevňují, neplaťte zbytečně

Velké množství domácností využívá k topení, ohřevu vody a vaření zemní plyn, pro mnohé tak každý rok přichází opětovná otázka, od jakého dodavatele zemní plyn odebírat. I přesto, že většina dodavatelů nabízí atraktivní programy a poradenství, každý se snaží získat co největší množství zákazníků. Správným výběrem obchodníka se zemním plynem můžete výrazně ušetřit.

Ilustrační fotografie
reklama

Výběr dodavatele zemního plynu by se neměl podceňovat. Pro většinu lidí bude určující samozřejmě cena, je ale dobré si také řádně pročíst obchodní podmínky.

Zejména je vhodné zaměřit se na nadměrné poplatky nebo možnost výpovědi smlouvy. Většina českých dodavatelů nabízí smlouvy na dobu neurčitou, tu můžete vypovědět kdykoliv, a na dobu určitou, která je sjednávána na určité období a nelze ji během doby trvání vypovědět.

V českých domácnostech je stále nejvyužívanější energií zemní plyn. Připravili jsme pro vás tři modelové situace, ve kterých malá rodina využívá plyn na vaření, ohřev vody a vytápění. 

Vytápění

Při spotřebě energie pro vytápění je třeba přihlédnout k několika faktorům, zejména kolik hodin tráví rodina v bytě, významnou roli hrají osobní zvyky, protože někdo topí méně a někdo více a v neposlední řadě je třeba přihlédnout ke kvalitě izolace. Počítá se s průměrnou roční spotřebou 10000 kWh v bytě o rozloze přibližně 75 čtverečních metrů.

U dominantního dodavatele ČEZ zaplatí člověk při vytápění 16 357 korun, u nejlevnějšího dodavatele Česká energie by ušetřil 2 638 korun a u nejdražšího Bohemia Energy entity by zaplatil 18 196 korun.

Přehled ZDE

Ohřev vody

Teplá voda je druhou největší položkou při spotřebě zemního plynu. Při ohřevu vody se mění spotřeba především s množstvím členů domácnosti a mírou užití vody (ruční mytí nádobí proti mytí nádobí v myčce nebo sprchování proti koupeli) Model počítá s průměrnou spotřebou 4000 kWh za rok.

U ČEZ zaplatí rodina za rok 7 597 korun, u nejlevnějšího Europe Easy Energy může ušetřit 892 korun, zaplatí 6705 korun, nejdražší dodavatel Centropol si bude účtovat 9 282 korun.

Přehled ZDE

Vaření

Stejně jako u ohřevu vody, i zde spotřebu ovlivňuje především množství lidí v domácnosti. Modelový příklad počítá se spotřebou 300 kWh.

Při spotřebě ve spodní kategorii se cena u ČEZ pohybuje kolem 1620 korun za rok, nejlevnější dodavatel Europe Easy Energy nabízí při nízkém odběru 1607 korun a u nejdražšího dodavatele Pražská plynárenská se odběr prodraží o 753 korun na 2373 korun.

Přehled ZDE

Výsledné ceny jsou pouze orientační a jsou vypočítávány na základě standartních tarifů. Modely nereprezentují průměrnou spotřebu domácností, ale snaží se pokrýt jednotlivé kategorie podle velikosti odběru.

Témata: zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky