Ceny ropy se začínají stabilizovat. Jaký bude další vývoj?

Mezinárodní energetická agentura (IEA) se domnívá, že ceny ropy, které dlouhodobě klesaly, se začínají stabilizovat a mohly by dokonce začít znovu stoupat. Informoval o tom server BBC.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle IEA by mohlo snížení produkce ropy ve Spojených státech a dalších zemích vést ke zmenšení nadbytku zásob ropy. Produkce ropy by podle agentury měla ve státech mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) klesnout o 750 tisíc barelů za den (bpd). Původně se předpokládalo, že pokles bude jen 600 tisíc bpd.

Země patřící do OPEC se podle serveru zdráhají zásoby ropy omezit, protože se obávají, že by přišly o své místo na trhu. To spolu s velkou produkcí v USA díky rozšíření tzv. frakování tlačilo ceny ropy dolů od konce roku 2014. Přispěla k tomu i menší poptávka v Číně.

IEA také poukázala na fakt, že návrat Íránu na trh po zrušení sankcí nebyl tak drastický, jak někteří předpokládali, a „zdá se tak, že návrat Íránu na trh bude postupný."

„Ceny ropy tak možná vidí světlo na konci dlouhého a temného tunelu, ale nemůžeme si být jisti, kdy v roce 2017 trh s ropou dosáhne toužené stabilizace. Je jisté, že současný směr je dobrý, ale ještě má před sebou kus cesty," dodala IEA.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky