Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ženy vydělávají v průměru o šest a půl tisíce méně než muži

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ženy v České republice jsou na tom v otázce rozdílů v odměňování výrazně hůř než muži. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a EUROSTATU. Gender Pay Gap (GPG) je problém, který poškozuje rodiny i celou ekonomiku. Česká republika má třetí nejvyšší rozdíl v odměňování žen a mužů v EU, hůř než my je na tom už jen Rakousko a Estonsko.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová to řekla na tiskové konferenci, která proběhla 8. března, kdy si svět připomíná Mezinárodní den žen.

„Průměrný výdělek mužů činil v roce 2014 celkem 29.858 Kč, u žen to bylo 23.421 Kč, tedy o 6.437 Kč méně,“ uvedla ministryně Marksová. „U nás bohužel stále máme nízkou úroveň slaďování rodinného a profesního života, také pořád přetrvává stereotyp muže jako živitele rodiny, čímž jsou zdůvodňovány jejich vyšší platy,“ dodala ministryně.

Jde přitom o závažný problém v kontextu zvyšující se chudoby rodin. U průměrného výdělku činí rozdíly měsíčně více než 6 400 korun, ročně je to téměř 77 tisíc korun. GPG zatěžuje státní rozpočet, protože pokud si ženy vydělají méně v produktivním věku, mají pak nižší důchody a jsou ve vyšším věku vystaveny riziku chudoby. To vyvolává další nároky na státní rozpočet, například na sociální dávky pro jednočlenné domácnosti formou doplatků na bydlení. Z nižších mezd jsou také nižší daňové odvody do státní pokladny.

Rozdíl v odměňování v ČR činil v roce 2014 22,1 %, průměr v EU byl 16,1 %. Horší než Česko je pouze Estonsko (28,3 %) a Rakousko (22,9 %).

MPSV startuje pětiletý projekt s názvem „22 % k rovnosti“ financovaný z Evropského sociálního fondu s alokací 76 milionů Kč, který si klade za cíl eliminovat příčiny GPG a zapojuje zásadní aktéry, jako jsou zaměstnavatelské organizace, Státní úřad inspekce práce, Kancelář veřejné ochránkyně práv a Úřady práce včetně občanů a občanek ČR.

Hlavními výstupy projektu budou: osvětová kampaň – upozorní na problém v rozdílném odměňování, představí řešení mzdová/platová on-line kalkulačka, kde si lze spočítat obvyklou odměnu (dle vzdělání, regionu, pracovní zkušenosti, pracovního zařazení, atd.) - cíl = transparentnost transformace a pilotní ověření softwaru Logib do ČR – Logib umožňuje testovat politiku odměňování a vyčíslit GPG v dané organizaci, cíl = předcházet diskriminaci manuál pro vyjednávání o mzdě/platu pro ženy i muže – zajištění férové vyjednávací pozice, bourání genderové segregace metodika kontrol rovnosti žen a mužů pro SÚIP – zlepšení preventivní a kontrolní činnosti orgánů inspekce práce v dané oblasti = dopad do praxe vzdělávání státní správy v oblasti genderové rovnosti na pracovním trhu = systémové řešení v oblasti státní správy analýza možných legislativních opatření vedoucích k trvalé redukci rozdílu v odměňování žen a mužů v podmínkách ČR

Témata:  lidé práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy