Zdravotní daň na tabák a alkohol? ODS nesouhlasí

Česká lékařská komora vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Mluví mimo jiné o zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. Takový plán se ale nelíbí občanským demokratům. Podle nich to zkomplikuje už tak složitý daňový systém.

Ilustrační fotografie
reklama

Plán záchrany by měl podle komory vedle pravidelné valorizace platby za státní pojištěnce by měl obsahovat zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok a sjednocení platových tabulek ve státních i soukromých nemocnicích.

S tím ale důrazně nesouhlasí část opozice. „ODS důrazně odmítá návrhy vedení České lékařské komory na zavedení nových daní, a to tzv. zdravotní daně na tabák a alkohol. Již dnes patří český daňový systém mezi nejsložitější na světě a to i kvůli existenci vysokého počtu nejrůznějších daní, kterým náš daňový poplatník čelí. Podle srovnání Světové banky je náš daňový systém 122. nejsložitější ze 189 sledovaných zemí. Jakékoliv zavádění nových typů daní by nás v tomto nelichotivém umístění posunulo ještě níže," uvádí ekonomický expert strany Jan Skopeček.

„Je absurdní, aby byl tabák a alkohol vedle spotřební daně a daně z přidané hodnoty zatížen ještě dalšími formami zdanění. Již dnes má stát prostřednictvím právě spotřební daně a DPH dostatečné nástroje k tomu, aby cenu těchto komodit výrazně ovlivnil," myslí si Skopeček.

Komora varuje před nedostatkem financí v rezortu, mluví proto o  nutnosti pravidelného zvyšování plateb za státní pojištěnce. Podle občanského demokrata však ani slůvkem nezmiňují velmi nízký podíl soukromých zdrojů na celkových výdajích na zdravotnictví v ČR ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi.

„Chceme-li nesocialistické, efektivní a kvalitní zdravotnictví, není cestou zvyšovat jen výdaje ze státního rozpočtu, a tím pádem i daně a odvody občanů, ale občany a pacienty v rozumné míře na financování českého zdravotnictví zainteresovat. Bylo tragickou chybou, že současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zrušila zdravotnické poplatky, které žádného pacienta neruinovaly, ale do českého zdravotnictví přinášely soukromé zdroje a pacienty motivovaly k efektivnímu využívání zdravotnických služeb," dodává Skopeček.

Témata: daně | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky