Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na dálnicích chybí odpočívadla. Za jejich pronájem chce ŘSD 900 tisíc

Dálnice, ilustrační fotografie
Dálnice, ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Nedostatek odstavných parkovišť na východě Moravy kritizují zejména řidiči kamionů, kteří projíždějí po nových úsecích dálnice D1 a po navazující dálnici D55. Často tam nemají kde zastavit a riskují tak pokuty kvůli nedodržování povinných přestávek.

Síť čerpacích stanic a odpočívadel na našich dálnicích patří mezi nejhustší v Evropě. Na dálnici D1 od Vyškova na Přerov a na navazující dálnici D55 z Hulína na Zlín ale řidiči zastavit nemůžou. Desítky kilometrů tu není jediná čerpací stanice ani odstavné parkoviště s toaletami.

Kromě velké asfaltové plochy, na kterou se ani z dálnice nedá odbočit, tam není vůbec nic. Přitom Ředitelství silnic a dálnic na svých internetových stránkách nabízí tato místa zájemcům. Jenže ty se nedaří sehnat, nejspíš kvůli přemrštěným cenám - jen za pronájem by měli ročně zaplatit zhruba 900 tisíc korun a za své vystavět třeba čerpací stanici.

Řidiči, kteří jedou z Brněnska na Zlínsko, musejí počítat s nepřetržitou asi šedesátikilometrovou jízdou. Na dálnici ani nejsou upozornění na odstavná místa, která jsou třeba po pár stovkách metrů za dálničními sjezdy.

Argument, že provoz na nových úsecích dálnice ještě není nijak velký, brzy neobstojí. Třeba u Přerova se už začalo s výstavbou další části, která dálnici propojí směrem na Ostravu.

Témata:  dálnice silnice, dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.