Rodinným firmám v Česku trvale rostou tržby

Výsledky finanční analýzy společnosti Grant Thornton Advisory ukazují, že přední české rodinné firmy dosáhly mezi lety 2012 a 2014 průměrný meziroční růst 6,6 % a zvýšily tak svá celková aktiva o 6,3 % a to napříč všemi sektory. Nejčerstvější čísla ukazují, že se rodinným podnikům bude dařit i nadále. „Význam rodinných firem by se v ČR neměl podceňovat – jsou to právě tyto podniky, které lze během případných ekonomických krizí nazývat ostrůvkem stability, říká David Pirner, zakladatel a managing partner Grant Thornton Advisory.

Ilustrační fotografie
reklama

České rodinné firmy napříč všemi sektory a velikostmi se v poslední době těší vysokému růstu tržeb. Přestože koncept rodinného businessu nemá v ČR zatím takovou pozici jako v zahraničí, současná čísla o růstu a posilování rodinných firem ukazují, že se Česká republika bude blížit zahraničnímu standardu. Za hranicemi ČR se rodinné firmy podílejí na tvorbě HDP zhruba 3× větším objemem. Zatímco v Česku se jedná o přibližně 25% HDP, za hranicemi se podíl na tvorbě HDP blíží v průměru k 80%.

Jak ukazují finanční výsledky nejvýznamnějších hráčů z oblasti rodinných firem, posilování tohoto segmentu je stále výraznější. Potvrzením je analýza tržeb a EBITDA top 6 rodinných firem u nás.

„Nejenže přední české rodinné firmy zaznamenaly mezi lety 2012 a 2014 průměrný meziroční růst 6,6 % a zvýšily svá celková aktiva o 6,3 %, ale zásadní je, že pět z šesti  vybraných firem generovalo vyšší zisk. V tomto směru je trend naprosto jasný – rodinné podniky fungují a kdo vsadí na rodinný model podnikání, dělá dobře,“ komentuje růst českého family businessu David Pirner.

Z předních českých firem stojí za zmínku společnost Juta podnikatele Jiřího Hlavatého, která meziročně vyrostla o téměř 14%, díky rozvoji produktového portfolia (umělé trávníky, netkané geotextilie). Růst české ekonomiky potáhne i stavebnictví, což jistě podpoří další úspěchy Skupině DEK majiteli největšího prodejce stavebnin v Česku Vítka Kutnara. Díky takto nastavené dynamice trhu můžeme také pozorovat, že české rodinné firmy mají stále silnější vliv i v zahraničí, což potvrzují například akvizice společnosti Kofola.

Trend dokumentuje například i průzkum agentury Ipsos. Podle něho přibližně 70% majitelů rodinných firem považuje rodinný model za jednoznačnou konkurenční výhodu, a to díky flexibilitě, stabilitě, firemní kultuře a etice v podnikání.

Rodinné firmy táhnou českou ekonomiku a tvoří potřebný základ zdravého podnikatelského prostředí. „Hlavním důvodem úspěchu rodinného modelu je především motivace majitelů, kteří mají snahu budovat firmu s trvalou hodnotou. Na druhou stranu analýza potvrzuje, že hlavním rizikem rodinného modelu jsou rodinné vztahy, kdy je potřeba umět oddělit rodinu a podnikání a ne vždy se to daří,“ komentuje závěr analýzy David Pirner.

Společnost Grant Thornton pořádá ve dnech 4.- 6. května 2016 na zámku Štiřín ekonomický event nazvaný Family business forum, který je zaměřen výhradně na model rodinného podnikání. Na fóru se v rámci panelových diskusí a workshopů setkají významní vlastníci rodinných společností z Česka i zahraničí. Mezi nejuznávanější hosty letošního ročníku je i princ Konstantin z Lichtenštejska, který přednese dramatický příběh končící podnikatelským úspěchem šlechtické rodiny Lichtenštejnů.

Témata: firmy | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky