Obchody o svátcích nejspíš brzy zavřou

Budeme si moci o svátcích nakoupit v supermarketu? Právě o tom dnes jednali poslanci. Návrh zákona, který by omezoval otevírací dobu obchodů, dnes poslali do třetího čtení.

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
reklama

Chtěli jste den volna využít k velkému nákupu nebo vám prostě jen doma něco došlo a chtěli jste si pro to skočit do supermarketu? Už brzy to nejspíš nebude možné, poslanci totiž poslali do dalšího čtení návrh zákona který by větším obchodům zakazoval mít o státních svátcích otevřeno.

Návrh podpořili poslanci za ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, naopak opoziční pravice a vládní ANO jsou proti. Například podle poslance ODS Simeona Karamazova stojíme na cestě k totalitě a nakazovat lidem, co mají ve volném dnu dělat nebo nedělat, prý není v kompetencích Poslanecké sněmovny. Poukazoval především na to, že mnozí lidé práci o svátku vyhledávají, je za ni totiž 100% příplatek.

S návrhem zákona přišel v roce 2014 František Bublan. Podle něj by měly být státní svátky dny klidu a časem, kdy je rodina pohromadě. Původní návrh zákona počítal se zavřením obchodů jen v některých termínech. Poslanec Jiří Mihola ale prosazuje, aby se omezení prodejní doby týkalo všech státem uznaných svátků a ostatních svátků.

"V návrhu zákona není vysvětleno, proč by se omezení doby mělo týkat pouze vybraných svátků. Vzhledem k tomu, že tato novela je předkládána především s cílem pozitivního dopadu na rodinný život zaměstnanců v maloobchodě a velkoobchodě, vnímám jako potřebné, aby zákaz prodejní doby platil o všech svátcích, které jsou dny pracovního klidu," uvedl ve svém pozměňovacím návrhu Mihola. Výjimka by se týkala Štědrého dne, kdy by bylo otevřeno do 12:00.

Pokud bude zákon schválen, týkat se bude všech provozoven s plochou větší než 200 metrů čtverečních. Omezení nebude platit pro čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Porušením zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun.

Obchodníkům se ale nový zákon moc nezamlouvá, bojí se, že kvůli němu přijdou o tržby. To si ale někteří poslanci nemyslí, lidé si prý půjdou nakoupit v jiný den nebo do obchodů, na které se omezení vztahovat nebude. Svaz obchodu a cestovního roku už dříve vyčíslil, že se tržby propadnou asi o 700 milionů za každý den, kdy budou obchody uzavřené.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky