Ministerstvo chystá změnu ve výpočtu dovolené: Bude se počítat na hodiny, ne na dny

Revoluci ve výpočtu dovolené chystá v těchto dnech ministerstvo práce a sociálních věcí. Nově by se nepočítala na dny, ale přepočítávala by se na hodiny.

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
reklama

Ministerstvo si od novely zákona slibuje větší spravedlnost pro zaměstnance. Směny totiž nemají všichni lidé stejně dlouhé a volno v práci u jednoho může být o několik hodin kratší než u druhého. Nově by se zaměstnanci odečetl místo dnů počet hodin, který by normálně strávil v práci. Informovala o tom pondělní MF Dnes.

Podle ministerstva si totiž lidé, kterým se střídají různé délky směn, vybírají dovolenou ve dnech, na které připadá delší směna. Volno tak dostanou třeba na dvanáct hodin, zatímco jiní jen na šest, oběma přitom shodně propadne jeden den volna, píše Mladá Fronta.

Nově by zaměstnavatel celkovou dobu dovolené (zákonná délka je 20 dní) musel přepočítat na počet odpracovaných hodin podle délky pracovní doby, a to včetně jejího proplácení. Návrh chce ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová předložit vládě do konce dubna, pokud by byl schválen, platit by začal od dubna 2017. Tripartita se na něm shodla.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky