Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českým nemocnicím chybí sestry. Odcházejí do zahraničí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

České nemocnice bojují se stále rostoucím nedostatkem zdravotních sester. Nejhorší situace je v krajích sousedících s Německem, kde sestrám nabízejí lepší podmínky.

Rychlým řešením by mohlo být podle ministerstva zdravotnictví přijímání personálu z okolních zemí - například z Ukrajiny.

Za fyzicky i psychicky náročnou práci má česká sestra zhruba 20 tisíc hrubého měsíčně. Spousta z nich proto odchází do jiných profesí nebo do zahraničí - pětapadesátiletá Jaroslava Rychtecká už několik let pracuje v Německu. Má tam totiž o dvacet tisíc vyšší plat.

O obor je navíc stále menší zájem a studium je zdlouhavé. Sester tak v českých nemocnicích chybí stovky. Jen v olomoucké fakultní nemocnici chybí asi 20 zdravotních sester, zvláště na specializovaných odděleních. Naštěstí není nedostatek tak velký, aby nemocnice musela omezovat provoz.

Největší problémy mají středočeská zařízení a ta na severozápadě Čech. V Ústeckém kraji chybí sestry napříč všemi odděleními.

"V první řadě se snažíme hledat a motivovat zdravotní sestry z Česka, nicméně už delší dobu sháníme sestry mimo ČR – na Slovensku a teď nejnověji v Polsku," podotýká mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Také ministerstvo zdravotnictví vidí řešení v "dovozu" sester z okolních zemí, zejména pak z Ukrajiny. Stát chystá i zkrácení doby studia a snad i zvyšování mezd - i to by mělo české sestříčky namotivovat. Ze dne na den ale sester nepřibude - zlepšit situaci to může v horizontu několika let.  

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

14. května 2024 19:38

14. května 2024 11:13

Srovnání cen mobilních tarifů, internetu a TV se vyplatí. Neutrácíte někde zbytečně?

Platby za telefon, internet a televizi jsou základními položkami většiny osobních a rodinných výdajů. Asi se bez nich zcela neobejdete, ale neutrácíte v některé z nich zbytečně? Chytrým srovnáním ušetříte jako jednotlivec stovky korun měsíčně, rodina i tisíce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.