Česko terčem kritiky: Špatně přistupujeme k uprchlíkům a Romům

Amnesty International zveřejnila výroční zprávu o stavu lidských práv ve světě, ve které ostře kritizuje Českou republiku za přístup k Romům a uprchlíkům. Oproti tomu organizace chválí rozhodnutí soudu uznat adopci dítěte dvojici mužů.

Ilustrační fotografie
reklama

Organizace Amnesty International (AI) se ve své výroční zprávě zaměřuje na dodržování lidských práv ve 160 zemích světa. Česká republika má pak podle nadnárodní organizace největší slabiny zejména v oblasti zadržování uprchlíků a ve vzdělávání Romů.

Největším problémem je podle AI umisťování romských dětí do zvláštních škol, což vede k diskriminaci. V souvislosti s tím autoři zmiňují, že se proti České republice postavila i Evropská komise. "Z důvodu nadměrného zastoupení romských dětí ve školách a třídách pro žáky s lehkým mentálním postižením (praktické školy), kde romské děti představují třetinu žáků, se konkrétně jednalo o porušení směrnice EU o rasové rovnosti," vysvětlují.

Dalším problémem je podle AI negativní postoj k uprchlíkům a migrantům. V období mezi červnem a zářím se zúčastnily různých anti-uprchlických a proti-migrantských demonstrací stovky protestujících. Vláda navíc odmítala přerozdělování uprchlíků.

Policie kontrolovala vlaky, zadržení cizinci bez řádných dokladů skončili v detenčních zařízeních. Autoři popisují situaci v centru v Bělé Jezové. Podle ní v zařízení s kapacitou 260 míst pobývalo 700 lidí.

Jako další příklad rasové nenávisti označuje zářijový útok na komunitní centrum Kašpárek v Pardubicích, kdy vandalové nalepili na dveře a okna nálepky s oprátkami a s výhružkami "Smrt zrádcům" poté, co středisko uspořádalo sbírku pro uprchlíky.

Podle zprávy Česko dál lidi s psychickými problémy léčí v nemocnicích a ústavech. Dokument zmiňuje užívání síťových lůžek a dalších omezovacích prostředků.

Oproti tomu ale AI chválí rozhondutí soudu, který uznal adopci dvojici mužů. Pár, který žije v USA, o to žádal kvůli přestěhování do ČR. Podle soudu uznání bylo v nejlepším zájmu dítěte, přestože česká legislativa osvojení homosexuálům neumožňuje, končí zpráva.

Témata: Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky