Stejné potraviny, ale menší kvalita než na Západě? Mělo by to být nezákonné, volá europoslankyně

Stejná značka, stejný obal, ale jiná kvalita. Tak vypadá srovnání potravin v České republice a v Německu nebo Rakousku. Podle europoslankyně ČSSD Olgy Sehnalové by takové praktiky mohly být legislativně postihované.

Ilustrační fotografie
reklama

Na rozdíl od ministra zemědělství Mariana Jurečky si Sehnalová nemyslí, že firmy, nabízející stejné potraviny s jiným složením například v Česku a Německu, neporušují legislativu. Za velký posun pak europoslankyně považuje aktuální vyjádření Evropské komise, která se dosud k tématu stavěla rezervovaně. Podle něj by bylo záměrné snižování kvality výrobků, inzerovaných v různých členských státech jako shodné, možné považovat za nekalou obchodní praktiku a tudíž jako nezákonné.
 
„Dlouhodobě tvrdím, že na první pohled identické výrobky, které jsou prodávány pod stejnou marketingovou značkou a stejnou reklamou, mají mít i stejné vlastnosti, jinak se jedná o klamání spotřebitele. Legislativa jasně říká, co je nekalá obchodní praktika, zakázána je i klamavá reklama," tvrdí europoslankyně a dodává, že o tom, jestli nedochází k porušování platné legislativy, mohou v takových případech rozhodnout i příslušné vnitrostátní orgány.

„Česká republika tedy nemusí dělat průzkumy, z nichž se dozvídáme, že dvojí kvalita spotřebitelům vadí, ale možná může zkusit začít tyto praktiky prostřednictvím svých dozorových orgánů sama postihovat," myslí si Sehnalová a věří, že na evropské úrovni se bude moci Česká republika v dalších iniciativách mj. opřít o výpomoc Slovenska, které v druhé polovině letošního roku bude předsednickou zemí EU.

Politička by ale nezůstávala jen u potravin, poukazuje například na drogérii a kosmetické výrobky. „V Chorvatsku nyní probíhá výzkum, inspirovaný loňským srovnáváním potravin u nás, který se zaměří na rozdíly ve značkovém drogistickém zboží," dodala europoslankyně.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky