Nové tarify za elektřinu: Kolik zaplatíme? KALKULAČKA

Plánovaná revoluce v platbách za elektřinu, která by se nově měla vypočítávat ne podle spotřeby, ale podle velikosti jističe, vyvolala velkou nevoli. Energetický regulační úřad už eviduje tisíce připomínek. A nový systém se nezamlouvá ani politikům.

Ilustrační fotografie
reklama

Změna výpočtu ceny za elektřinu vypadá asi následovně. Dnes je poměr ceny za spotřebu a za jistič 75 procent ku 25 procentům. Nově by se ale poměr proměnil skokově. Pouze deset procent ceny by tvořila spotřeba a celých devadesát procent jistič, respektive jeho velikost.

Pro ilustraci změny výpočtu ceny si můžeme pomoci příkladem rekreační chaty se spotřebou 300 kWh za rok a obvyklým typem jističe 3 x 25 A. Zatímco letos by majitel chaty zaplatil za elektřinu 3 332 Kč, v roce 2017 už by z kapsy vytáhl více než dvojnásobek, tedy 7 173 Kč.

Odborníci ale varují, že taková razantní změna bude pro mnoho lidí příliš veliká. "Ten základní směr reformy je navržen správně, ale myslím si, že je to příliš šoková změna pro některé kategorie odběru," uvedl Jiří Gavor, specialista na vývoj a relace cen a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Energetický regulační úřad proto spustil koncem ledna webové stránky, kde si mohou zájemci spočítat, jaký dopad pro ně bude změna mít, a zaslat úřadu případné připomínky. Těch bylo už na začátku února šest a půl tisíce. "Většina lidí s námi po diskuzi byla spokojena," tvrdí mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Odporuje mu Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie: "Důležité je si uvědomit, že od spousty lidí ty podněty nepřijdou. Myslíme si, že je načase, aby úřad by vyhodnotil tu situaci, přišel k revizi nebo možná úplně novému začátku."

Jak na vás dopadnou změny v tarifech cen v elektřině si můžete spočítat na KALKULAČCE NOVÉ TARIFNÍ STRUKTURY ZDE

Podle kritiků systém motivuje k většímu plýtvání energií. Opatrný je koneckonců i Energetický regulační úřad. "Jsme připraveni, že kdyby nefungoval a nebylo možné ho zavést bez toho, aniž by někoho poškodil, jsme ochotni u domácností tu tarifní strukturu neměnit a počkat do doby, než budou chytré sítě," připustil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Úřad potvrdil, že dojde v novém systému k úpravám, které zveřejní na konci měsíce. Podle informací televize Nova půjde o vznik speciálních tarifů pro chataře a seniory.

Zatím proti novému systému stojí i premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Současná podoba návrhu se nelíbí ani šéfce ERÚ Aleně Vitáskové.

Pro srovnání - průměrné ceny elektřiny domácností v Evropě: ZDE

Témata: energetika | elektřina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky