Chcete pracovat z domova? Brzy to bude mnohem snazší

Práce z domova, tzv. home office, má být brzy jednodušší a přístupnější více lidem. Má tomu pomoci novela zákoníku práce, která vychází vstříc zaměstnancům. Home office tak bude výhodnější, informují dnešní Lidové noviny.

Ilustrační fotografie
reklama

Příjemné překvapení pro všechny zaměstnance pracující z domova (i pro ty, kteří se na to třeba chystají) připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Velká novela zákoníku práce, která by měla platit od dubna příštího roku, má mimo jiné usnadnit skloubení pracovního a rodinného života právě v rámci takzvaného home office, píší dnešní LN. 

Má například být přímo stanoveno, že pokud je k práci z domova třeba zajistit určité podmínky, musí tak učinit zaměstnavatel na své náklady. Také musí platit kompenzaci, pokud pracovník používá vlastní počítač, nábytek nebo si sám platí internet či telefon. To je zvláště důležité u takzvaného teleworkingu, tedy práci na dálku, ovšem v permanentním kontaktu s využitím informačních technologií.

Aby to bylo možné, je obvykle vedle kvalitně zabezpečeného počítače zapotřebí i připojení k internetu, často také drahý software. To vše musí zajistit a zaplatit zaměstnavatel. „Šéfové ale musí mít především rozum a úkol umožnit, jen pokud jej lze splnit i z domova. Například posílání tajných dat přes běžnou internetovou síť je nesmysl,“ řekl LN podnikový právník Antonín Havlík.

Současný zákoník práce myslí jen na ty, kdo pracují z domova trvale a sami si rozvrhují pracovní dobu. To se ale týká jen zlomku zaměstnanců. Home office alespoň občas využívá osm procent Čechů. To je asi dvakrát méně než podle Eurostatu činí průměr EU. V Belgii, Británii či Finsku odvádí svou práci z domova čtvrtina lidí.

Tato flexibilní pracovní forma totiž v Česku funguje takřka v právním vakuu. Řada otázek je nejasná a firmy musí vše řešit vnitřními předpisy. Například není jasné, zda zaměstnancům pracujícím z domova náleží příplatky za přesčasy či náhradní volno za práci ve svátek, informují dnešní Lidové noviny. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky