Zlato: jediná jistota v dobách nejistých

V současné nejisté ekonomické situaci a vývoji na finančních trzích je velmi obtížné najít prostředek, který přinese investorům určité zhodnocení. Je důležité, aby dané aktivum bylo bezpečné a nedocházelo k velkým výkyvům a případným ztrátám. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Dnešní akciový trh vstoupil do medvědího trendu a trh s ropou atakuje další nová minima. Je tedy obtížné najít takovou skupinu aktiv, do kterých je možné investovat, aniž by člověk přišel o určitou míru jistoty. V moři červených čísel se každopádně objevuje jedna oáza klidu, a tou je zlato.

Hlavním smyslem investování vlastních prostředků do zlata je ochrana svého kapitálu v nejisté a rozbouřené době. Zlato, jak známo, těží z nejistoty, a ta se teď v globálním světě opět projevuje naplno. Je také patrné, že rok 2016 začal ve srovnání s jinými aktivy a komoditami pro zlato velmi dobře.

Zlatý standard

Přestože se zlaté mince využívály v obchodních vztazích v Číně již od 8. století, další tradiční spotřebitel zlata – Indie, využívala zlato nejen pro šperkařství, ale zejména jako hlavní směnnou obchodní jednotku, a to o několik set let dříve zejména ve formě mincí a zlatých prutů.

Svět byl oficiálně ve zlatém standardu v letech 1881–1913. Bylo to jedno z nejstabilnějších období napříč světem a mohlo by pokračovat v podstatě stejným způsobem, nebýt první světové války. Dokonce i během brettonwoodského systému docházelo k rychlému růstu a inflaci, která byla pod kontrolou. 

Se zvýšenými intervencemi centrálních bank ale přišlo období zadlužování, tištění peněz a přibližování se prahům globálních finančních krizí. V současné době je svět svědkem nebývalých intervencí centrálních bank. Růst aktiv centrálních bank k HDP všech hlavních světových ekonomik stále pokračuje. S dalším čerstvým kolem kvantitativního uvolňování, jenž bylo oznámeno v Japonsku a Evropské unii, se zdá, že toto šílené tištění a zvyšování peněžní zásoby nebude brát konce.

Chování zlata vůči poklesům cen akcií

Světová ekonomika je jak na jehlách, měnové války mezi národy se rychle zvyšují. Hovoří se o odchodu Velké Británie z EU (Brexit); toto společenství se pohybuje na kluzkém svahu a může být dějištěm další velké krize. To je jen pár událostí, které hýbou světem a nejistoty, které vyvolávají, nahrávají do karet žlutému kovu. 

Slavný komoditní guru Jim Rogers často uvádí, že americký dolar je velmi chybná investice. Také miliardář a investor Stanley Druckenmiller, který mimo jiné spolupracoval s Georgem Sorosem, vidí zlato jako „dlouhý běh” s úspěšným cílem. Nevěří euru ani akciím. Ekonomické podmínky tomu rovněž přispívají a mohly by být využity k opětovnému nastolení zlatého býčího trhu.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky