Babiš chystá historickou chybu, varuje opozice

Europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer navštívil malou retro kavárnu na jižním okraji Prahy. Poté, co si objednal kávu, se řeč stočila i na elektronickou evidenci tržeb (EET).

Ilustrační fotografie
reklama

"Zde tedy o nákladu pár stovek měsíčně za internet (retro kavárna z 60. let ho z povahy věci nepotřebuje), nákladu cca 10 000 za přístroj a software a něco (obvykle pár stovek měsíčně) i za údržbu a změny (neb české zákony či reporty nejsou moc trvanlivé). To navrch nájmu, energií a vybavení," popsal na sociální síti s tím, že majitel jedné z největších českých firem jistě o tom, kolik desítek prvních káv v měsíci padne na zajištění „jeho" EET, moc nepřemýšlel. Tuto otázku si podle poslance měli položit ti, co zákon psali.

"Již víc než rok se aktivně podílím na vzniku některých evropských zákonů. Nejen díky velmi silné pozici lobby malých a středních firem, ale zejména díky zdravému rozumu si nedovedu představit, že toto by v Bruselu prošlo. Bilance mezi výnosy a náklady nových požadavků na firmy a podnikatele je vždy to, co by měli zákonodárci zvažovat. Pokud by EET byla „Evropou" zavedena, myslím, že by jasně byla určena hranice, od jaký výše podnikatele „postihne"," podotkl.

Chápe sice argument nevhodnosti „zvýhodnění" některých účastníků na trhu, ale EET pro tuto kavárnu a tisíce živnostníků, kteří provozují třeba trafiku, malinký obchod nebo prodejní pult a u něj pár židlí, prý nedává žádný ekonomický smysl, není-li cílem přihrát IT firmám z moci úřední desítky tisíc klientů. "Možná, že je to donutí zaplatit o pár stovek a daních víc, ale docela o tom pochybuji. O tom, že budou dál podnikat a nerozšíří řady nezaměstnaných, si jistý nejsem. To že rozšířili již tak velkou skupinu lidí, kteří jsou mnohdy právem na náš stát naštváni, nepochybuji," dodal.

Varuje také, že pokud si ministr financí Andrej Babiš myslí, že tento problém vyřeší snížením DPH na pivo, uvažuje nikoliv o Niedermayerově kavárně, ale o něčem jiném. Poslanec si totiž nemyslí, že pro malou kavárnu snížení nákladů na pivo o pár korun nahradí peníze ztracené na plnění EET.

"Pokud tím ministr financí dosáhne toto, že namísto, aby státní rozpočet financovaly co nejvíce nepřímé daně (jako je DPH), zatímco podíl daní přímých (jako jsou mzdy a odvody z mezd) bude růst, což otevření pandořiny skříňky zvané DPH může přinést, je to obrovská politická a ekonomická chyba. A ta bude u jeho jména v našich politických dějinách...." uzavřel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky