Kontroly kotlů v domácnostech potřebujeme, tvrdí ministr

Hostem Michaely Šmídové byl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Řeč byla nejen o kotlíkových dotacích, ale třeba i o kontrolách toho, co doma spalujeme a jak si škodíme spalováním odpadů.

Ilustrační fotografie
reklama

Češi mohou získat desetitisíce korun na výměnu kotle. Staré kotle na uhlí budou po roce 2022 zakázány a teď je jedinečná příležitost pořídit si ekologický kotel.

Ve výsledku by to mělo vést k tomu, že budeme všichni dýchat zdravější vzduch. Ministr upozornil, že v některých lokalitách může za znečištění ovzduší téměř výhradně špatné domácí vytápění. "Vliv lokálních topenišť je obrovský. V některých lokalitách se podílejí až 90 procentech karcinogenů v ovzduší," upozornil ministr.

Řeč přišla i na kontroly toho, co v domácnostech spalujeme. Ministr záměr svého úřadu pochopitelně hájí. "Naším cílem není vstupovat do obydlí, ale chránit životní prostředí. Námi oslovení ústavní právníci tvrdí, že by to neměl být problém. Protože právo na domovní svobodu koliduje s ústavním právem na zdravé prostředí," tvrdí ministr.

Upozorňuje i na to, že lidé, kteří topí plasty a odpadem, jsou si vě většině případů jistí, že na ně v současnosti spravedlnost nedosáhne. To by se mohlo změnit. Úřady by ale před vynuceným vstupem do domů musely mít pádné indicie o porušování zákona.

"V praxi by to bylo video, svědecké výpovědi. Pálení odpadů se pozná podle barvy kouře, štiplavosti a podobně. Úředník by posoudil, zda potřebuje další důkazy nebo je ten podnět zbytečný. K podnětu vy muselo dojít nejméně dvakrát za dvanáct měsíců. Už teď si stovky a tisíce lidí stěžují, ale úřad s tím nemůže nic dělat," dodal ministr.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky