Nová pravidla na STK: Co přinesly novinky z ledna 2016

Od ledna 2016 běží nový systém prověřování vozidel na STK. Má zabránit podvodům, ale dopadne to i na pečlivé motoristy. Především si všichni připlatí.

SPZ, ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo dopravy chce bojovat proti podvodům na STK, kdy údajně v některých případech auto na stanici technické kontroly ani nebylo a technici přesto vystavovali doklad a obsolvování prohlídky a měření emisí.

Nově se zavádí důkladnější kontrola technického stavu vozidla, musí se pořizovat kompletní fotodokumentace auta a následně se data posílají do databáze ministerstva. Přísnější bude i emisní kontrola, kde se bude auto napojovat na diagnostiku. Zjistí se tak například závady na řízení motoru a tím pádem i emisí.

"Běžný motorista to pozná především zvýšením cen a delším čekáním na STK,“ říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Nově mají totiž technici STK ze zákona normu 30 minut na kontrolu jednoho auta. Tím se sníží kapacita STK a i to je důvod, proč budou stanice technických kontrol zdražovat v řádu stokorun.

Stanice si ale musí nakoupit i fotoaparáty pro pořizování fotodokumentace a je možné, že budou muset zaměstnat dalšího člověka na zpracování sebraných dat a jejich odesílání do databáze ministerstva.

Přísnější kontroly dopadnou především na majitele upravených, tzv. tuningových aut a také například na majitele speciálních vozidel a off-roadů s přidanými rámy nebo světelnými rampami nebo navijáky. Technici STK se budou obávat skrytých kontrol a případného velmi přísného postihu, takže vozy s nelegálními úpravami nebudou vůbec na STK pouštět.

"Kdo má v autě například pětibodové bezpečnostní pásy, snížený podvozek nebo jiný než dovolený rozměr pneumatik, kontrolou neprojde,“ varuje Foltýn z Auto ESA. Problémy budou mít ale i majitelé aut s upraveným výfukovým systémem.

Bát se musí i provozovatelé dieselových aut s odstraněným filtrem pevných částic či s nedovolenou úpravou řídící jednotky, tzv. čiptuningem. Právě kvůli napojování aut na diagnostiku bude jednodušší zjistit chybové hlášky motoru související s řízením emisí. "Například se pozná, že má auto odpojený EGR ventil či odstraněný filtr pevných částic,“ upozorňuje Pavel Foltýn z Auto ESA.

Přísněji má ale STK dopadnout i na majitele vozů s technickými vadami, ať už je to rozsáhlá koroze, nefunkční brzdy, neseřízená geometrie či únik provozních kapalin. Praxe ale prozatím ukazuje, že některé stanice technických kontrol vyhazují ze strachu auta i za drobné praskliny v čelním skle.

Pokud si necháte auto v servisu připravit a zkontrolovat pro STK, ještě nemáte úplně vyhráno. Právě kvůli zkoumání diagnostiky vozidla je potřeba po servisu s autem najet několik kilometrů, aby se mu obnovil tzv. „readiness code“ v řídící jednotce vozidla. Jinak hrozí, že i jinak technicky bezvadné auto přes STK neprojde.

Motoristé by na přísnější STK měli myslet i při koupi ojetého auta. Pokud chtějí mít při STK klid, měli by se raději vyhnout upraveným vozům s neschválenými doplňky, ať už se jedná třeba o snížený podvozek, různé aerodynamické úpravy nebo třeba i příliš zatmavená okna. Pokud si nejsou při nákupu auta jisti, zda má v pořádku například motor a řízení emisí a zda nedošlo k nedovoleným úpravám vozu, je lepší se obrátit na prověřeného prodejce ojetých vozů.

Témata: auta | stk

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky