Chyby, které mohou prodražit dovolenou na horách

Dovolená v zahraničí na lyžích je spojena především s pohodovými zážitky. Na druhé straně zde můžete přijít k velkým škodám, ať jsou to ukradené věci či peníze v hotovosti, náklady za způsobenou škodu nebo vybrakovaný účet. Jak v těchto případech postupovat, aby vás to stálo, co nejméně nervů a především peněz? Máme pro vás tři rady, které vám pomohou předejít následným obtížím.

Ilustrační fotografie
reklama

Nenechte si na horách vyluxovat účet

Pokud v zahraničí ztratíte platební kartu nebo je vám odcizena, je nutná – stejně jako když se vám to stane v České republice - okamžitá blokace. Tu provedete jednoduše na klientské lince banky. Před cestou je proto praktické uložit si telefonní číslo pro kontakt klientské linky ze zahraničí. Pomohou vám ale i na pobočce kterékoli nejbližší banky. Z preventivních důvodů si můžete i před cestou snížit denní limit na kartě a další praktickou možností je také pojištění karty proti ztrátě či odcizení. 

Bouračka na sjezdovce vás může stát statisíce i miliony

Pokud vyrážíte na horské svahy, rozhodně nezapomeňte na odpovídající cestovní pojištění. V opačném případě riskujete, že můžete platit až milionové léčebné výlohy, pokud se vám na cestách přihodí vážný úraz spojený se zásahem lékařů nebo záchranářů. Riskujete také vysoké doplatky za důležité léky, nemluvě o nákladech za hospitalizaci nebo možný převoz zpět domů.

Ještě než vyrazíte, je dobré se informovat u své banky, zda-li cestovní pojištění není součástí vaší platební karty. To se často vztahuje na rekreační provozování běžných nerizikových sportů. „Cestovní pojištění, které je součástí platební karty většinou zahrnuje pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu a další pojistná rizika,“ doplňuje Hana Drápalová, Sberbank.

Hotelový pokoj není trezor

Často s sebou na dovolenou vezete cenné věci, které pak nemůžete mít stále na očích. Měli byste proto myslet na to, jak větší částku v hotovosti, notebook, tablet, mobilní telefon nebo rodinný fotoaparát zabezpečit proti krádeži. Nejjednodušším způsobem je uložení cenností do hotelového sejfu. Tuto službu dnes již většina provozovatelů ubytování nabízí.

Kdo ale dává přednost větší jistotě, ten může samozřejmě své klidné spaní posílit ještě speciálním pojištěním. „V poslední době při výjezdech českých turistů pojišťujeme také jejich osobní věci. Lidé mají rádi jistotu pojistného krytí, cítí se tak bezpečněji a dovolenou si lépe užijí,“ shrnuje aktuální trend Hana Drápalová ze Sberbank a dodává, že velkým benefitem pojištění osobních věcí je také to, že se často vztahuje i na klíče od domova, osobní doklady a peněženku.

Témata: dovolená | hory

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky