Nezaměstnanost je v lednu nižší, než se čekalo

Míra nezaměstnanosti vzrostla v prvním měsíci nového roku jen nepatrně a na úrovni 6,4 % je nižší, než co čekával finanční trh. Nárůst nezaměstnanosti je pro přelom kalendářního roku záležitost typická: roli zde hrají sezónní faktory, tedy útlum prací v zemědělství a stavebnictví, a také ukončení smluv a dohod na dobu určitou související s koncem kalendářního roku. Informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie
reklama

Uvedené faktory dle všeho povedou k nárůstu míry nezaměstnanosti také v únoru, v dalších měsících by se ale již míra nezaměstnanosti v české ekonomice měla snižovat.

Meziročně ovšem míra nezaměstnanosti v lednu klesla o 1,3 procentního bodu: to je velmi výrazný pokles, zaznamenaný již také v prosinci. Meziročně klesl počet lidí bez práce bezmála o 89 tisíc.

Situace na tuzemském trhu práce se zlepšuje: roste počet pracovních příležitostí, zvyšuje se tedy zaměstnanost a míra nezaměstnanosti naopak klesá.

Vývoj na trhu práce se opožďuje za vývojem ekonomiky jako celku a růst HDP České republiky, tedy jak růst vykázaný v roce 2015, tak pokračování růstu HDP v roce letošním, povede k dalšímu poklesu nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice.

Za celý rok 2015 činila průměrná míra nezaměstnanosti 6,5 %. Pro letošní rok odhaduji celoroční průměr na úrovni 6,0%, možná se ale dočkáme i ještě nižšího čísla.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky