Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSZ automaticky rozešle přehledy dob pojištění vybraným ročníkům i letos

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Od července do srpna 2015 Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) rozeslala vybraným klientům přes 103 tisíc přehledů dob jejich důchodového pojištění evidovaných v ČSSZ. Většinu (102 570) dostali klienti, muži ročníku narození 1954 a ženy ročníku narození 1957, klasickou formou poštovní zásilky - dopisem, 493 přehledů odešlo vlastníkům datových schránek. S ohledem na pozitivní hodnocení této aktivity je i letos v plánu zaslání informativních výpisů o stavu důchodového pojištění v obdobném rozsahu.

„ Informace o kontech pojištěnců v roce 2016 obdrží předdůchodové ročníky, muži ročníku narození 1955 a ženy narozené v roce 1958. Navíc plánujeme zpřístupnit elektronické služby ePortálu i těm klientům, kteří nevlastní datové schránky, “ upřesnil další kroky ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun s tím, že hlavním cílem je vyvolat u občanů zájem o služby ePortálu ČSSZ. „V maximální možné míře chceme našim klientům nabídnout kvalitní veřejnou službu. V populaci totiž stále přetrvává mylný názor, že „stát se o vše postará, protože má v rukou veškeré údaje potřebné pro výpočet důchodu, “ připomněl ústřední ředitel a doplnil: „ Povědomí občanů o této problematice je dle našich zkušeností bohužel na velmi nízké úrovni. Proto se ČSSZ v této oblasti soustředí na otázku zvyšování gramotnosti obyvatel, ruku v ruce se zvyšováním pocitu zodpovědnosti za svoje zabezpečení ve stáří . Proto již nyní, přesně od března loňského roku , jsou informace o získaných dobách důchodového pojištění na ePortálu dostupné kdykoli a všem. “ 40% nárůst zájmu lidí o doby důchodového pojištění Rozeslání přehledů vybraným ročníkům v roce 2015 ČSSZ potvrdilo, že se lidé na základě informace dodané „do ruky“ začali o své důchodové záležitosti mnohem více zajímat. ČSSZ zpětně kontaktovalo přes 17 tisíc občanů (což je zhruba 17 % z celkového počtu obeslaných). V rámci dotazů se klienti na pracovištích ČSSZ, okresních správách sociálního zabezpečení zajímali nejen o tzv. předdůchodové řízení, ale také o podání žádosti o důchodovou dávku. Ve sledovaném období došlo k nárůstu korespondence a dalších administrativních činností týkajících se dokládání dob pojištění o 40 %. Dotčená skupina občanů měla možnost seznámit se s údaji evidovanými u ČSSZ, prověřit si úplnost evidovaných dob pojištění, případně aktivně začít řešit zjištěné nedostatky tak, aby mohla v budoucnu splnit jednu ze zákonných podmínek nároku na důchod. Získané informace mohou klienti rovněž využít v souvislosti s nově spuštěnou službou ČSSZ, tj. provést přesnější informativní výpočet důchodu pomocí nové důchodové kalkulačky.

Tabulka: Počet odeslaných přehledů dob důchodového pojištění (období červenec – srpen 2015)

                               Muži (ročník 1954)   Ženy (ročník 1957)  Celkem

Přehledy dob důchodového pojištění             50 913           52 150               103 063 - odeslané poštou                    50 585           51 985               102 570 - odeslané datovou schránkou     328                165                      493 Zdroj: ČSSZ

Témata:  ČSSZ důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy