Po roce 2019 bude nedostatek diamantů. S ním poroste i cena

Diamantový trh budou v následujících letech ovlivňovat stárnoucí doly s klesající výtěžností, absence nových nalezišť a zmenšující se dodávky surových diamantů na trh. Světová poptávka poroste díky Spojeným státům, Číně a Indii. Podle analýzy českého klenotnictví ALO diamonds to bude mít vliv na ceny diamantů a lze očekávat, že zhruba do roka začnou ceny opět růst. Na tomto trendu se shodují i analytici těžařských společností Alrosa, De Beers či Rio Tinto.

Ilustrační fotografie
reklama

V ČR ceny diamantů ovlivňuje především kurz koruny

Diamanty se obchodují v amerických dolarech a ceny na světových trzích mají na český trh jen druhotný dopad. Důležitým faktorem, který ovlivňuje cenu v ČR, je kurz koruny vůči dolaru. „Oslabující koruna za poslední rok zvýšila hodnotu diamantů o 3,88 %, za pět let pak o 32,44 %,“ uvádí klenotnictví ALO diamonds „Zájem o diamantové šperky se v České republice výrazně zvyšuje, odle našich odhadů poptávka v roce 2015 meziročně vzrostla přibližně o čtvrtinu, což se projevilo růstem tržeb v celém segmentu. Velkou roli tu hraje rostoucí zájem o investiční šperky, které kombinují hodnotu kamenů a umělecké hodnoty.“

Oživení světového trhu v polovině tohoto roku

Největší těžařské společnosti Alrosa, De Beers a Rio Tinto se shodují, že oživení světového diamantového trhu přijde uprostřed roku 2016 spolu s rostoucí poptávkou po diamantech. Podle renomované ratingové agentury Moody´s je diamantový průmysl i přes dočasný pokles zájmu o nově vytěžené kameny stále silný.

Rostoucí poptávka a nedostačující nabídka

Poradenská společnost Bain & Company a Antverpské světové diamantové centrum (Antwerp World Diamond Centre) očekávají, že poptávka po nezpracovaných diamantech bude v průběhu nastávajících 15 let meziročně růst v rozmezí 3 až 4 %. Přitom stárnoucí diamantové doly nebudou schopné tuto rostoucí poptávku uspokojovat. To bude mít za následek zvětšující se rozdíl mezi poptávkou a nabídkou na trhu. Od roku 2019 se pak začnou tyto nůžky dynamicky rozevírat.

Zájem o diamanty ve stagnující Číně poroste až od roku 2017

Zpomalení růstu čínské ekonomiky zapříčiní v roce 2016 nejspíš stagnaci čínského trhu s diamanty i přes dlouhodobé posilování střední a vyšší třídy. Oživení by mělo přijít až v roce 2017. Od tohoto roku Bain & Company a Antverpské světové diamantové centrum očekává v Číně meziroční růst o 4 – 5,5 % až do roku 2030.

Témata: diamanty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky