Lidé chodí do práce i když jsou nemocní. Proč?

Z nejnovější ankety pracovního portálu Profesia.cz vyplývá, že většina lidí chodí do práce, i když jsou nemocní, protože si nemohou dovolit výpadek příjmů. Překvapivě velké množství respondentů, celé tři čtvrtiny, pak z různých důvodů chodí do práce i v době nemoci.

Ilustrační fotografie
reklama

S nachlazením a teplotou chodí do práce stále více lidí. Potvrdila to i anketa pracovního portálu Profesia.cz, kde tři čtvrtiny respondentů uvedly, že chodí do práce nemocní a více než každý druhý to odůvodnil tím, že si nemůže dovolit stonat z finančních důvodů. Dalších deset procent se nevyleží, protože se bojí o místo, 12 % nechce nechat své kolegy ve štychu. Nemoc rozhodně vždy vyleží téměř čtvrtina respondentů – 8 % to odůvodnilo ohledy ke kolegům, dalších 16 % uvedlo, že zdraví je pro ně jednoznačnou prioritou.

„Řada firem, a jejich množství stoupá, motivuje své zaměstnance k tomu, aby v době nemoci zůstávali doma, nebo jim to přímo nařizuje. V konečném důsledku se jim to totiž vyplatí, protože zabrání nakažení dalších pracovníků a v dlouhodobém horizontu nebudou muset řešit problémy v případě závažnějších onemocnění u notorických přecházečů,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Forma motivace se různí – nejčastěji jde o tzv. sick days, které v současné době poskytuje už téměř třetina firem. Možnost zůstat doma po určitý počet dní v roce – většinou 3 až 5 – bez újmy na platu nebo nutnosti brát si dovolenou, zjednodušuje zaměstnancům řešení krátkodobých onemocnění a firmy sick days využívají jako zajímavý zaměstnanecký benefit. Pokud to povaha práce dovoluje, ideálním řešením je pracovat po dobu nemoci z domova. Ve výrobních podnicích je to složitější, ale rozumným kompromisem je přehození směn, které u běžných viróz pomůže vyležet se z nejhoršího,“ upřesňuje.

Podle údajů ČSÚ počet případů dočasné pracovní neschopnosti stoupá. Meziročně se zvýšil o 31,6 %, z toho podíl nemocí je 90 % (k dispozici údaje k 1. pololetí 2015). Nejvyšší počet pracovně neschopných bylo v odvětvích: zpracovatelský průmysl, velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba morových vozidel. Naopak nejnižší počet případů bylo ohlášeno v oboru výroba, rozvod elektřiny a jiných energií a u činností v oblasti nemovitostí.

Nikomu není příjemné trávit pracovní dobu vedle kašlajícího a kýchajícího kolegy, což potvrdila i loňská anketa pracovního portálu Profesia.cz, kdy přítomnost nemocného na pracovišti vadila celé čtvrtině respondentů. A co dělat v případě, že se s touto situací musíte právě vyrovnat? Lékaři radí minimalizovat kontakt s nemocnými kolegy, často větrat, mýt si ruce a pokud možno se nedotýkat obličeje, sliznic apod. Dále potřeba dát si pozor na sdílené předměty – telefony, kancelářskou techniku nebo nádobí v kuchyňce. A samozřejmě zapracovat na posílení vlastní imunity.

Témata: zdraví | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky