KALKULAČKA: Jak vám prodraží účty nové tarify za elektřinu?

Od příštího roku by měly platit nové tarify pro výpočet a platbu za elektřinu. Už teď ale Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil kalkulačku, na které si lidé mohou spočítat dopady opatření na jejich účty za elektřinu. Není to nedůležité - podle reakce veřejnosti může ERÚ účtování a ceny ještě upravit.

Ilustrační fotografie
reklama

Energetický regulační úřad (ERÚ) na svém webu zároveň všem odběratelům elektřiny vysvětluje, proč byla změna nutná. Současný systém plateb za elektřinu zastaral a podle ERÚ je dlouhodobě neudržitelný.

"Hlavním důvodem je, že podstatná část nákladů na zajištění těchto služeb má charakter fixních nákladů nezávislých na odběru elektřiny, avšak od zákazníků je tato fixní část nákladů vybírána v závislosti na velikosti jejich odběru. Je zřejmé, že pokles odběru nevyvolává pokles těchto nákladů. Celý systém musí být nepřetržitě schopen uspokojit okamžitou potřebu všech uživatelů k němu připojených," popisuje ERÚ současný stav.

Nový tarifní systém by podle ERÚ měl být spravedlivější. Sleduje to, aby jednotlivé složky regulované ceny odrážely náklady na provoz, obnovu a rozvoj sítí. Reforma se vlastně týká jen regulovaných cen - platbu za přenos a distribuci elektřiny. Silovou složku ceny reforma nijak neovlivní.

Jak na vás dopadnou změny v tarifech cen v elektřině si můžete spočítat na KALKULAČCE NOVÉ TARIFNÍ STRUKTURY ZDE.

V zásadě se změní to, že ta část ceny elektřiny, kterou reguluje stát prostřednictvím ERÚ, se nebude vypočítávat podle spotřeby elektřiny, ale podle kapacity jističe. S tím jak lidé šetří energií a pořizují si například solární panely, se snižuje jejich platba za elektřinu. Když ale elektrickou síť chtějí využít, mají ji plně k dispozici, přestože na ni a její provoz platí stále méně a méně.

Pro představu - tím, kdo na nová opatření doplatí, budou například chataři a chalupáři. Jejich víkendový či letní objekt je drtivou většinu roku bez odběru proudu a výsledný účet tak bývá celkem příznivý. Nově nebude už tolik záležet na spotřebě elektrického proudu, ale na síle jističe, kterým je chalupa nebo chata osazená.

ERÚ ale už předem avizoval, že podle připomínek veřejnosti může ještě tarifní systém pozměnit. Potřebuje ale zpětnou vazbu od lidí, kteří si teď už rok dopředu mohou spočítat, jaké dopady na ně bude tato revoluce v energetice mít. A pochopitelně pak úřadu poskytnou své připomínky.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky