Cena ropy a sankce Západu drtí Rusko: Rubl spadl na dno

Nízké ceny ropy a sankce Západu mají vážné dopady na ruskou ekonomiku. V roce 2015 spadly další 4 miliony Rusů pod hranici chudoby. Oficiální statistiky udávají, že pod hranicí chudoby žije už 20 milionů Rusů, 14 % populace. A rok 2016 začal pro Rusko katastrofálně. Ceny ropy spadly na dvanáctileté minimum, rubl se v poměru k dolaru proto propadl na historické dno.

Ilustrační fotografie
reklama

Ropa se nyní prodává za stejnou cenu jako v roce 2003. Předloni se přitom barel černého zlata prodával o 70 % dráž než dnes. Web Business News Network upozorňuje, že barel ropy teď stojí méně, než za kolik v obchodě seženete prázdný barel. Ruská ekonomika by přitom potřebovala cenu okolo 82 dolarů za barel. I ruský státní web RT.com přitom varuje, že by cena ropy mohla spadnout až na úroveň 16 - 18 dolarů za barel!

Nízké ceny ropy společně se sankcemi, které na Rusko uvalily západní země kvůli anexi Krymu a angažmá ve válce na východě Ukrajiny, zpomalují ruskou ekonomiku a způsobují Rusům nemalé problémy.

Ruská měna, rubl, spadla v kurzu k dolaru na historické dno. Ve čtvrtek rubl na krátko překročil dokonce hranici 85 rublů za 1 americký dolar. Ve vztahu ke koruně prolomil rubl hranici 30 korun za 100 rublů. V polovině roku 2014 jste přitom za 100 rublů museli zaplatit dvojnásobnou částku!

Doposud dosahovalo historické minimum rublu úrovně 80 rublů za 1 dolar. Za 80 rublů se americké dolary prodávaly v polovině prosince 2014, což vyvolalo velkou paniku a nájezdy Rusů na směnárny a obchody s luxusním zbožím, které chtěli směnit za peníze s propadající se hodnotou. Podle všeho se zatím ruským úřadům daří paniku zažehnat.

"Nepoužil bych slovo ´kolaps´. Ano, kurz se skutečně mění a je nestálý, ale je to vzdáleno tomu, abychom mluvili o kolapsu," uklidňoval ruskou veřejnost mluvčí prezidenta Putina Dmitry Peskov. Centrální banka Ruska má podle Peskova situaci naprosto pod kontrolou a nemusí provádět žádné intervence, citovala prezidentova mluvčího ruská agentura TASS.

Slabý rubl a nízké příjmy z ropy ale Rusku přinášejí vážné ekonomické problémy. Tíhu nesou především obyčejní Rusové. Podle informací CNN dosáhla v loňském roce inflace 12,5 %. Velké části Rusů se přitom snížily i reálné mzdy! Kvůli tomu žije pod hranicí chudoby už 20 milionů Rusů, tedy 14 % populace. Ruská ekonomika se vloni propadla o 3,9 %, letos Mezinárodní měnový fond čeká jednoprocentní propad.

Někteří ruští představitelé přesto vnímají nízkou hodnotu vlastní měny jako příležitost. "Současná situace je výzvou, ale velké znehodnocení rublu zvýšilo naší konkurenceschopnost," uvedl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu šéf těžební společnosti Severstal Alexej Mordašov.

Rusko není jedinou zemí, které nízké ceny ropy způsobují vážné ekonomické problémy. Ty teď trápí všechny země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Venezuela je před totálním ekonomickým zhroucením. Země Perského zálivu se dostaly do rozpočtových deficitů, které třeba Saudská Arábie chce řešit odprodejem části státní ropné společnosti Saudi Aramco.

Témata: Rusko | Rubl (RUB)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky